Svetska banka: Srbija preduzela ključne korake za IT bezbednost

21.12.2020

10:03

0

Srbija poseduje značajnu svest o postojećim nedostacima i mogućnostima za izgradnju kapaciteta na ovom planu, navodi se u izveštaju Svetske banke

Svetska banka: Srbija preduzela ključne korake za IT bezbednost
Copyright Pixabay/Free-Photos

Srbija ostvaruje dobre rezultate na brojnim poljima informacione bezbednosti i poseduje značajnu svest o postojećim nedostacima i mogućnostima za izgradnju kapaciteta na ovom planu, navodi se u novom izveštaju Svetske banke o analizi kapaciteta za ostvarivanje sajber bezbednosti.

U analizi je korišćen Model za ocenu zrelosti kapaciteta država za informacionu bezbednost (CMM), koji je razvio Centar za razvoj globalnih kapaciteta za informacionu bezbednost (GCSČ) Univerziteta u Oksfordu, i ona predstavlja prvu studiju te vrste u Srbiji koju je sprovela Svetska banka uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u izveštaju.

Pročitajte još

Analizom je utvrđeno da je Srbija u velikoj meri posvećena rešavanju pitanja informacione bezbednosti, a naglašava se i sveobuhvatnost njene politike informacione bezbednosti i odgovarajućeg pravnog osnova, što Srbiji omogućava da uspostavi zaštitne mehanizme, uključujući i Nacionalni CERT, koji mogu da obezbede otpornost kritične infrastrukture širom zemlje.

Ocenjeno je i da Srbija poseduje značajne kapacitete za razvoj znanja u oblasti informacione bezbednosti, kako putem stalnog stručnog usavršavanja, tako i kroz akademske kanale, uz podršku sve snažnije domaće informatičke industrije.

– Republika Srbija je detaljno izložila ključne teme nacionalne strategije razvoja informacione bezbednosti, među kojima su odgovor na incidente, zaštita IKT infrastrukture od vitalnog značaja i određivanje organa nadležnih za informacionu bezbednost – izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekominikacija.

Ovakav sistemski pristup, dodala je, omogućava uspostavljanje stabilnog okruženja za razvoj ovog polja, koje smatramo temeljom efikasne digitalizacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike