Šta sve možemo prodati Saudijcima: PKS u zajedničkom poslovnom savetu

23.05.2023

12:32

0

Autor: 24sedam

Privredna komora Srbije (PKS) i Federacija saudijskih privrednih komora u naredne dve nedelje će formirati Poslovni savet koji će raditi na zajedničkim projektima

Šta sve možemo prodati Saudijcima: PKS u zajedničkom poslovnom savetu
Marko Čadež - Copyright Promo/24sedam/PKS/Miša Obradović

Saudijska Arabija, tržište od 33 miliona potrošača, moglo bi da bude i novo važno izvozno tržište Srbije i da bi se to ostvarilo počeli su konkretni koraci u PKS.

- Saudijska Arabija je izrazila želju da ulaže u povećanje stočnog fonda u Srbiji i investira u postojeće domaće farme. Danas delegacija te zemlje ima sastanke sa predstavnicima udruženja PKS, od prerađivačke industrije do poljoprivredne proizvodnje, IT, građevinarstva i infrastrukture, i drugih sektora privrede - rekao je danas predsednik Komore Marko Čadež.

Čadež je takođe ukazao da je saradnja sa tom zemljom važna i za naš IT sektor, s obzirom da je strateški cilj Saudijske Arabije da do 2030. godine postane jedna od najdigitalizovanijih zemalja sveta, kao i za našu poljoprivredu, te da će srpske kompanije u junu izlagati na sajmu „Saudi fud“ (Food), saopšteno je iz PKS-a.

Ne zanemariti ni lokalnu saradnju

Čadež je istakao je da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Severne Makedonije što će, prema njegovim rečima, omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje, na dobrobit kompanija i privreda članica Inicijative.

Kako je objasnio, "bitno je da mi sarađujemo u regionu ali i da veoma aktivno razgovaramo sa EU da što pre dobijemo ulaz u jedinstveno evropsko tržište i da uživamo u četiri slobode".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike