Srpski privrednici: Najveći izazov energenti, sirovine i manjak radne snage

18.05.2023

19:35

0

Šta je pokazala anketa Privredne komore Srbije - "Poslovna aktivnost privrednih subjekata"

Srpski privrednici: Najveći izazov energenti, sirovine i manjak radne snage
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Privrednici u Srbiji ostvarili su u prvom kvartalu ove godine stabilne poslovne performanse ali sporiju dinamiku rasta u poređenju sa istim periodom 2022. godine, dok kao najveći izazovi za kompanije i dalje ostaju snabdevanje energentima i poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala, kao i nedovoljno adekvatnih kadrova.

To su rezultati najnovije ankete Privredne komore Srbije (PKS) "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji“ koja je rađena na uzorku od skoro 1.800 kompanija.

Najveći optimizam u turizmu

Ovo istraživanje PKS pokazuje da više od polovine ispitanika (53 odsto) očekuje poboljšanje performansi u drugom kvartalu ove godine, 36 odsto isti nivo prometa, dok 11 procenata ispitanih prognozira smanjenje prometa.

Skoro četvrtina ispitanika (23 odsto) je ostvarila rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je više od trećine anketiranih održalo isti promet (35 odsto). Smanjenje prometa u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine zabeležilo je 41 odsto anketiranih.

Najveći optimizam pokazuju anketirani iz turizma jer 77 odsto ispitanika očekuje veći promet u drugom kvartalu 2023. godine. Značajnijem rastu prometa u istom periodu nadaju se i u sektorima građevinarstva, metalske i drvne industrije.

S druge strane, zabrinjava podatak da troškovi inputa nastavljaju da rastu, u odnosu na prethodni kvartal povećani su kod 63 odsto ispitanika. Pored toga, 37 odsto anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda odnosno usluga, dok je 56 odsto anketiranih cene zadržalo nepromenjene u odnosu na prethodni kvartal.

Pixabay/Profimedia
Veliki optimizam za sektor turizma u Srbiji

Privrednici pokazuju značajni optimizam za drugi kvartal 2023. godine u pogledu kretanja izvoza (44 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza, dok 47 odsto očekuje isti nivo izvoza). Za drugi kvartal 2023. godine, 90 odsto anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u odnosu na prethodni kvartal. Ohrabruje i podatak da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Čak 95 odsto ne očekuje pad zaposlenih

Zaposlenost je relativno stabilna, a ohrabruje što je učešće ispitanika koji u drugom kvartalu 2023. godine očekuju povećanje zaposlenih za 1,4 procentni poen više od istog pokazatelja 2022. godine. I u prvom kvartalu 2023. godine zaposlenost je bila stabilna imajući u vidu da 85 odsto anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, kao i da 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu. Međutim, zabrinjavajuće je da više od polovine ukupno anketiranih (56 odsto) smatra da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

Kompanije koje su učestvovale u aprilskoj anketi PKS zapošljavaju skoro 245.000 radnika, prema finansijskim izveštajima u 2021. godini ostvarile su 24,3 milijarde evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. Oko 17 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike