Saudijci zainteresovani da ulažu u našu infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu

30.11.2022

14:02

0

Autor: 24sedam

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Rijadu sa v.d. generalnog direktora Saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahmanom El Maršadom

Saudijci zainteresovani da ulažu u našu infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Rijadu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahmanom El Maršadom kome je predstavio ekonomske rezultate Srbije i potencijale za ulaganje, te razgovarao o mogućnostima veće saradnje Srbije i Saudijske Arabije.

- Predstavili smo Srbiju u najboljem mogućem svetlu, potencijal za saradnju je veliki a posebno interesovanje je za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu - rekao je Mali nakon sastanka.

On je istakao da bi od daljeg rasta stranih direktnih investicija, po kojima je Srbija rekorder u regionu, imale koristi i susedne zemlje. Mali je najavio da će u narednih mesec dana predstavnici Fonda za razvoj posetiti Beograd.

- To će biti prvi naredni konkretan korak nakon današnjih razgovora. Želim da im pokažemo sve o čemu smo razgovarali, da se i lično uvere u velike investicione mogućnosti koje Srbija nudi - poručio je Mali.

On je istakao da je privlačenje što više investicija u Srbiju ekonomska strategija koja Srbiji donosi rezultate jer je u vremenima krize prvi potez investitora uvek povlačenje ili oprez što za sobom vuče i smanjivanje obima ekonomije zemlje.

24sedam/Promo/Ministarstvo finansija
Siniša Mali u poseti Saudijskoj Arabiji

- Srbija, na drugoj strani beleži rast stranih direktnih investicija. Nismo slučajno ove godine ostvarili više od 3,4 milijarde evra stranih direktnih investicija u prvih 10 meseci. Investitori umeju da prepoznaju naš trud i želimo da u istom ritmu nastavimo jer su nam investicije neophodne za očuvanje rasta koji beležimo - istakao je Mali.

El Maršad i Mali razgovarali su i o inicijativi "Open Balkan“ budući da Saudijska Arabija već ima aktivne projekte u našem regionu. Mali je ovim sastankom započeo dvodnevnu posetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji tokom koje će se sastati još i sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom El Hatibom i ministrom finansija Mohamedom El Džadanom. Ministar Mali će tokom posete Saudijskoj Arabiji prisustvovati i 22. Globalnom samitu Svetskog saveta za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council Global Summit).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike