Oko brašna „zaratili“ Priština i Skoplje: Kosovske vlasti blokiraju uvoz

17.05.2021

09:53

0

Makedonski mlinari su saopštili danas da već 25 dana ne mogu da realizuju izvoz jer im kosovske vlasti vraćaju kamione sa brašnom

Oko brašna „zaratili“ Priština i Skoplje: Kosovske vlasti blokiraju uvoz
Copyright Pixabay

Vlasti samoproglašenog Kosova vraćaju makedonsko brašno pod izgovorom da je nivo sastojaka ispod propisanog nivoa, prenosi portal expres.mk.

– U poslednjih 25 dana, Kosovo vraća naše kamione pod izgovorom da je nivo gvožđa i folne kiseline ispod propisanih standarda, iako je testiranjem brašna u našim akreditovanim laboratorijama i pre isporuke i nakon vraćanja utvrđeno da sadrži više od minimalne količine gvožđa i folne kiseline – izjavio je predsednik Grupacije mlinova i pekara u makedonskoj Privrednoj komori Goran Mališić za agenciju MIA.

On je optužio i makedonske vlasti da se oglušuju o problem mlinara i da ne preduzimaju bilo kakve mere.

– Grupacija je odmah zvanično obavestila Agenciju za hranu i veterinarstvo i Ministarstvo ekonomije o ovoj veštačkoj blokadi, ali do danas niko zvanično nije odgovorio. Bar da su nas pozvali na sastanak. Zbog odsustva sluiha naših zvaničnika i pogrešne politike, postali smo proteklih godina najzavisnija zemlja od uvoza najosnovnijih poljoprivrednih kultura – rekao je Mališić.

Pročitajte još:

Prema  njegovim rečima, zbog “pogrešne politike” ni poljoprivrednici ni prerađivači ne pokazuju interes za povećanje proizvodnje do nivoa dovoljnog da se prehrani domaće stanovništvo, bez obzira na dodeljene subvencije.

– Iz istog razloga, zbog neodgovornosti za zaštitu domaće proizvodnje, dešava se sadašnje poskupljenje najosnovnijih proizvoda – rekao je Mališić.

Makedonska mlinska industrija je pozvala vladu, nadležna ministarstva i državne agencije da odmah reše problem izvoza, kao i nelojalni i nekontrolisani uvoz brašna iz okolnih zemalja potpisnica CEFTA-e sporazuma i susednih članica EU, prenosi portal Expres.mk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike