„Ujedinjenje“ Balkana: Iz Sofije krenuo rad na zajedničkom tržištu

10.11.2020

15:10 >> 15:12

0

Lideri Zapadnog Balkana usvojili Akcioni plan za zajedničko regionalno, ali i zeleno, tržište

„Ujedinjenje“ Balkana: Iz Sofije krenuo rad na zajedničkom tržištu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Lideri Zapadnog Balkana su na današnjem sastanku u okviru Berlinskog procesa usvojili jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Na samitu Berlinskog procesa koji je održan danas u Sofiji putem interneta lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana prihvatili su Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, kao i Zeleni program za Zapadni Balkan.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da Srbija želi da ubrza procese integracije u EU, ali i da snažno podržava pristupanje Uniji naših suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to, kako je rekla, izuzetno važno za prosperitet i stabilnost čitavog regiona.

Zapažen skup

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, predsedavali su Samitu iz Sofije, dok su se ostali učesnici obraćali putem video veze zbog pandemije korona virusa.

Uz predstavnike Zapadnobalkanske šestorke, na Samitu u Sofiji učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Hrvatske Andrej Plenković i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Na onlajn samitu Zapadnog Balkana, Brnabić je izrazila želju za proširenjem veze Zelenog koridora izvan Zapadnog Balkana, proširujući domet i potencijal prema susednim državama članicama EU i široj EU, što bi predstavljao važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom usklađivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Plaćaćemo u evrima

Premijerka je u obraćanju, kako je saopšteno, iskazala spremnost za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera, za šta je ocenila da bi rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za post-kovid oporavak.

Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom stvarnošću, i zamolila partnere iz Evropske unije da razmotre načine koji bi omogućili da pristupimo dodatnim finansijskim sredstvima za sprovođenje Zelene agende koja će biti veoma izazovna i skupa.

Da se ne dangubi na granici, Foto:Profimedia

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu izjavila je danas da je Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor pomogao da građani i poslovna zajednica uvide neophodnost saradnje i da političari uvide da transformacija regiona, iako nije jednostavna, može doneti samo korist.

– Znamo da Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište neće transformisati region preko noći ili u skladu sa našim nadanjima. Postavljanje ambicioznih ciljeva, međutim, može biti od pomoći i ubrzati promene, ukoliko možemo da radimo zajedno. Ova transformacija neće imati žrtava, samo koristi – rekla je Bregu.

Ona je izrazila uverenje da će akcioni plan nastao u toku nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije svoje prve rezultate moći da pokaže već tokom narednog,  nemačkog predsedavanja Berlinskim procesom.

Šta podrazumeva Akcioni plan

Plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije, saopšteno je nakon onlajn sastanka sa „sedištem“ u Sofiji.

Kroz ključni trgovinski sporazum u regionu, CEFTA, doprineće se realizaciji Akcionog plana i to:

– smanjenjem vremena čekanja na prelazima za 30 odsto primenom sistema Zelenih koridora na granične prelaze sa EU i pojednostavljenje procedura i elektronsku razmenu podataka kroz SEED+ sistem

– obezbeđenje usluga inspekcijskih službi 24 časa sedam dana u nedelji na prelazima u okviru Zelenih koridora

– smanjenje troškova i ušteda vremena kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta

– uspostavljanjem regionalnog tržišta elektronske trgovine koje će biti na raspolaganju pre svega malim i srednjim preduzećima

– eliminisanje necarinskih barijera kroz implementaciju efikasnog sistema za rešavanje sporova, o kojima su započeti pregovori pre dve nedelje

– obezbeđenje podrške na putu ka jedinstvenom trzistu EU

– Zajedničko tržište koje čini 18 miliona ljudi je konkurentnije na evropskom i svetskom planu, atrakivnije za investitore. Uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta je i podrška regionu u procesu usvajanja standarda Evropske Unije i pristupanja jedinstvenom tržištu EU – izjavio je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, na današnjem sastanku.

Tanjug/Zoran Žestić

Učesnici sastanka su se složili da ovakva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti regiona, kao i približavanju tržištu Evropske unije. CEFTA Sporazum će sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti ovog važnog plana.

Region Zapadnog Balkana sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za naše kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU. Stoga regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7 odsto dodatnog BDP-a.

CEFTA će aktivnosti sprovoditi sa partnerima poput Regionalnog saveta za saradnju, Transportne zajednice, WB6 privrednog Investicionog foruma i drugih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike