CEFTA odbila da takozvano Kosovo bude predstavljeno kao samostalno: Priština ulazi u još jedan sukob sa međunarodnom zajednicom

16.12.2021

22:46

0

Kosovo će se od sada, kako je navedeno, protiviti svakom aktu Upravnog odbora CEFTA sve dok "legitimni zahtev za ravnopravnost ne bude prihvaćen"

CEFTA odbila da takozvano Kosovo bude predstavljeno kao samostalno: Priština ulazi u još jedan sukob sa međunarodnom zajednicom
jarinje granica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Zajednički komitet CEFTA odbio je zahtev Kosova da u Sporazumu o slobodnoj trgovini na Balkanu bude predstavljeno kao samostalno, bez UNMIK-a.

To je saopštilo Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, a prenela je prištinska Koha.

- Zajednička komisija nije odobrila zahtev ministarke Rozete Hajdari zbog izostanka konsenzusa. U međuvremenu, Kosovo se usprotivilo usvajanju ministarskih zaključaka i tri nacrta odluka, uključujući i odluku koju je predložila Srbija o priznavanju programa ovlašćenih ekonomskih operatera i budžeta iz kojeg se plaća osoblje CEFTA, navodi se u saopštenju resornog ministarstva uz napomenu da komisija odluke donosi konsenzusom.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na sastanku održanom u sredu. Hajdari je pismo uputila 24. septembra, zahtevajući da Kosovo bude predstavljeno kao nezavisno i da se ova tačka stavi na dnevni red iako ga je blokirala srpska strana.

- Crna Gora se takođe usprotivila razmatranju pisma. Međutim, predsedavajući CEFTA ministar iz Severne Makedonije Krešnik Bekteši dozvolio je da se razmotri zahtev Kosova, navodi se.

Hajdari je navela da ovaj zahtev ne bi trebalo posmatrati kao političko pitanje, vec kao neophodnost koja bi olakšala nerešena trgovinska pitanja.

Kosovo će se od sada, kako je navedeno, protiviti svakom aktu Upravnog odbora CEFTA sve dok "legitimni zahtev za ravnopravnost ne bude prihvaćen", prenosi Kosovo onlajn.

UNMIK je kao privremena misija UN potpisao CEFTA sporazum 2006. godine u ime Kosova, a potom je izdao saopštenje prema kojem će važenje CEFTA sporazuma zavisiti od budućih kosovskih vlasti.

- Sada kada UNMIK više nema izvršnu vlast na Kosovu, ministarka Hajdari je zahtevala da se kosovske vlasti predstavljaju kao ravnopravna strana. Princip jednakosti, nediskriminacije i transparentnosti je garancija za napredovanje ka bržem ekonomskom razvoju i integraciji u EU, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Dodali su da, suprotno stavovima Kosova, srpske vlasti sada zabranjuju tranzit robe.

- Kosovski izvoznici ne ispunjavaju porudžbine evropskih zemalja, posebno Nemačke i Švajcarske,  navodi ministarstvo uz napomenu da će ovaj problem saopštiti partnerima u Briselu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike