Đedović: Energetska tranzicija i nezavisnost su dva glavna zadatka u energetici! (FOTO)

08.05.2023

13:30

0

Ministarka je navela da se radi na više frontova, a da je jedan usvajanje plana prioritetnih investicija u energetici vredan više od 15 milijardi evra

Đedović: Energetska tranzicija i nezavisnost su dva glavna zadatka u energetici! (FOTO)
Dubravka Đedović na energetskom forumu - Copyright FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Energetska tranzicija i energetska stabilnost i nezavisnost su naša dva glavna zadatka u oblasti energetike, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović i navela da je neophodno obezbediti put ka čistijim izvorima energije, a s sa druge strane energetsku sigurnost i nezavisnost.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

- Mi se velikim delom oslanjamo na energiju dobijenu iz uglja, a ubuduće ćemo morati da jačamo naše hidro potencijale jer raste privredna proizvodnja u našoj zemlji i biće nam potrebno da što više struje proizvodimo iz domaćih kapaciteta kako bismo zadovoljili potrebe i privrede i građana - rekla je ministarka na otvaranju Beogradskog energetskog foruma (BEF 2023).

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

Đedović je navela da se radi na više frontova, a da je jedan usvajanje plana prioritetnih investicija u energetici vredan više od 15 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi namenjeno za nove energetske kapacitete.

Istakla je da će se to raditi sa strateškim partnerima pre svega iz Evropske unije, SAD, Kine i regiona i navela da se radi o više projekata kao što su samobalansirajuće solarne elektrane velikog kapaciteta, čak do jedan gigavat, do izgradnje nove hidroelektrane (HE) Bistruica i razmatranja izgradnje Đerdap III.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

Forum organizuje portal Balkan Green Energy News uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Energetske zajednice, SEEPEX-a, ADEX Group, WindEurope i Privredne komore Srbije. U radu Foruma učestvuju i ministar rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i bugarski ministar energetike iz Bugarske Rosen Hristov.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike