Blagi rast industrijske proizvodnje u martu

28.04.2023

13:42

0

Promet robe u trgovini na malo u martu je u odnosu na isti mesec 2022. bio veći u tekućim cenama za 5,3 odsto

Blagi rast industrijske proizvodnje u martu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu je bila veća za 0,9 odsto u odnosu na mart 2022. godine, a u odnosu na prosek prošle godine za 10,5 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar – mart 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine bila je veća za 2,5 odsto, tekući desezonirani indeks za mart u odnosu na februar za ukupnu industriju pokazuje rast od 1,5 odsto, a za prerađivačku industriju od 2,2 procenata.

Posmatrano po sektorima, u martu ove u odnosu na mart prošle godine, u rudarstvu je ostvaren pad od 0,6 odsto, u prerađivačkoj industriji od dva odsto a u snabdevanju strujom i gasom rast od 14,9 procenata.

Promet robe u trgovini na malo, prema preliminarnim rezultatima, u martu je u odnosu na isti mesec prethodne godine bio veći u tekućim cenama za 5,3 odsto, a u stalnim cenama manji za devet odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada se uporede prva tri meseca ove, sa istim periodom prošle godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,3 odsto, a u stalnim cenama manji za 4,1 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike