Srbija ima sve veću potrebu da zapošljava strance

21.04.2023

15:27

0

Zbog manjka domaćih radnika u sličnim sektorima kao u Sloveniji i Evropi, potreba za privlačenjem strane radne snage raste i u Srbiji, kaže direktor NSZ Zoran Martinović

Srbija ima sve veću potrebu da zapošljava strance
Ilustracija - Copyright Unsplash

Direktor Nacinalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije Zoran Martinović učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji o radnim migracijama i zaštiti radnika koja je održana u Ljubljani, i tom prilikom predstavio iskustva stečena primenom bilateralnog sporazuma o zapošljavanju zaključenog između Srbije i Slovenije.

Martinović je naglasio da je Slovenija jedina zemlja koja ima takav sporazum sa Srbijom, s obzirom na to da javno mnjenje te zemlje nije za odlazak domaćih radnika u inostranstvo. On je, izvestio da, zbog manjka domaćih radnika u sličnim sektorima kao u Sloveniji i Evropi, potreba za privlačenjem strane radne snage raste i u Srbiji.

Zaštita stranih radnika

On je pohvalio dobru saradnju sa Slovenačkim zavodom za zapošljavanje i naveo neke predloge za poboljšanje bilateralnog sporazuma, navodi se na sajtu NSZ.

Ova konferencija, koja je održana juče, okupila je oko 90 gostiju i predstavnika javnih agencija za zapošljavanje iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, predstavnika slovenačkih i evropskih institucija sa aktivnom ulogom na tržištu rada, predstavnika sindikata, kao i poslodavaca i strukovnih i nevladinih organizacija koje se bave radnom migracijom i zaštitom stranih radnika.

V.d. direktora Zavoda za zapošljavanje Slovenije Greta Metka Barbo Škerbinc je istakla da se u Sloveniji beleži veliki porast potražnje poslodavaca za radnicima, posebno u građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu, saobraćaju, trgovini, skladištenju, proizvodnji itd., odnosno u sektorima gde su lošiji uslovi rada i slabije plaćeni poslovi.

Ona je navela da se tri četvrtine poslodavaca u zdravstvu i socijalnoj zaštiti susreće sa poteškoćama u pronalaženju kadrova, a više od polovine svih anketiranih poslodavaca očekuje manjak kadrova u budućnosti. Kako je rekla, strani radnici su veoma važni za slovenačku privredu, jer već predstavljaju dobru desetinu radno sposobnog stanovništva.

Profimedia
 

Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Igor Feketija je naglasio da su i poslodavci svesni značaja stranih radnika, od kojih sve više zavisi slovenačka privreda. On je objasnio da u Sloveniji, kao društvu koje stari, svake godine više ljudi napušta tržište rada nego što u njega ulazi, zbog čega je istakao neophodnost integracije stranih radnika u slovenačko društvo i eliminisanja negativnih stereotipa o njima.

Tilen Zupan iz slovenačkog Ministarstva za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti je predstavio novine u zakonodavstvu Slovenije, koje se odnose na zapošljavanje i rad stranaca, iznevši i neke predloge koji će verovatno postati predmet pregovora o izmenama bilateralnih ugovora o zapošljavanju između Slovenije i BiH i Slovenije i Srbije. On je najavio da se ministarstvo priprema za sklapanje bilateralnih sporazuma o zapošljavanju i povezivanju ugovora o socijalnom osiguranju i sa nekim drugim zemljama.

Uspešna integracija

Više puta je na konferenciji istaknuto to da su radne migracije sve više deo svakodnevice, da je stranih radnika sve više i da se s obzirom na trenutne okolnosti očekuje da će njihov broj nastaviti da raste i u budućnosti. Kako se navodi, jedan od zaključaka je da je veoma važno obezbediti da radnici migranti imaju ista prava i isti tretman kao domaći radnici, omogućiti im da se uspešno integrišu u društvo, a samim tim i smanjiti mogućnost njihove eksploatacije i potencijalne zloupotrebe na radnom mestu.

Učesnici konferencije su se saglasili da je uloga javnih zavoda za zapošljavanje ključna na putu ka ovom cilju, a da njihova međusobna partnerska saradnja, kao i saradnja sa drugim institucijama nadležnim za efikasno zajedničko upravljanje migracijama radne snage, mora biti ojačana. Ističu da je jedna od centralnih mera u ovoj oblasti jačanje informisanosti radnika koji su već u zemljama porekla i poboljšanje njihovog pristupa informacijama o pravima, procedurama zapošljavanja i zakonodavstvu, i to na način koji će radnicima biti razumljiv.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike