Do posla u Nemačkoj nikad lakše: Vlada planira veliko "usisavanje" sa Zapadnog Balkana

29.03.2023

10:33

0

Autor: 24sedam

Nemačka sada ima najveći broj slobodnih radnih mesta u istoriji i zbog toga Vlada pravi ozbiljan plan kako da privuče što više radnika iz inostranstva. Deo se tiče Zapadnog Balkana

Do posla u Nemačkoj nikad lakše: Vlada planira veliko "usisavanje" sa Zapadnog Balkana
Ilustracija - Copyright AP Photo/Michael Probst

Dosad nezabeležen je podatak da u Nemačkoj sada ima gotovo dva miliona slobodnih radnih mesta. Kako domaćih radnika nedostaje, a neće ih ni biti, vladajuća “semafor-koalicija” želi da znatno pojednostavi useljavanje stranih kvalifikovanih radnika, pišu nemački mediji.

Na dnevnom redu sednice Vlade danas će se naći predlozi, za koje Fenix-magazin.de kaže da će verovatno biti i i usvojeni, da se imigracija omogućava osobama sa zanimanjem koje je traženo u Nemačkoj i koje imaju najmanje dve godine radnog iskustva i univerzitetsku ili strukovnu kvalifikaciju.

Ali neće ni sve stručne kvalifikacije iz inostranstva morati da budu priznate (nostrifikovane) u Nemačkoj u budućnosti. Na primer, IT stručnjaci bez formalne diplome više ne moraju da imaju profesionalnog iskustva koje se zahtevalo pre. Takođe, znanje nemačkog jezika se više ne mora dokazivati baš na svim područjima rada.

Pojednostavljen je ulazak u sektor zdravstva i nege, a ublažene su i ranije prepreke za negovatelje.

Poseban deo plana Vlade je dolazak radnika sa Zapadnog Balkana. On će biti neograničen, jer Nemačka želi veći broj od 50.000 ljudi iz Srbije, BiH, tzv. Kosova i Albanije, koliko ih svake godine dođe u Nemačku.

“Semafor-koalicija” se nada kako će ove mere dati do 15.000 kvalififikovanih radnika, 25.000 dodatnih radnika sa Zapadnog Balkana, 30.000 zaposlenih koji će raditi bar kratko vreme i do 1.200 pomoćnih sestara u sektoru zdravstva i nege godišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike