Kinezi „povukli“ berze: Evropske akcije u porastu

18.04.2023

12:23

0

Evropske akcije su porasle nakon objave da je kineska ekonomija doživela rast BDP od 4,5 odsto u prvom kvartalu

Kinezi „povukli“ berze: Evropske akcije u porastu
Berza - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Evropski indeks Stoxx 600 je porastao, dok luksuzne kompanije konačno imaju koristi od povećanja potrošnje građana u Kini, objavio je Blumberg (Bloomberg).

Akcije turističkih kompanija porasle su, nakon objave niskobudžetne aviokompanije "Izi džet" (EasyJet) da su rezervacije i dalje u porastu.

Ugovori koji se nalaze na američkoj berzi S&P 500 i Nasdak 100 su promenili svoje vrednosti, nakon što su na zatvaranju u ponedeljak ostale na istom nivou.

Na ranom trgovanju akcije u Aziji su osvarile manji dobitak, dok su referetne vrednosti akcija u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Austrilij pale.

Podaci koje su iznele kinseke vlasti ukazali da je njihova privreda rasla bržim tempom nego što su to ekonomisti prognozirali, jer su potrošači povećali svoju potrošnju, ali taj oporavak je bio neujednačen sa trenutno smanjenom industrijskom aktivnošću.

- Nadamo se da će se trenutni ciklus rasta kamatne stope biti suzbijen komentarima i podacima koji dolaze iz FED-a, kao i Velike Britanije - rekao je glavni makroekonomista kompanije "Ekviti kapitl“ (Equiti Capital), Stjuart Kol.

U međuvremenu, dvogodišnji prinos američkog Trezora zadržali su se nešto ispod 4,2 odsto, što je čini povećanje od nekih 15 baznih poena u protekloj nedelji, a predsednik ričmondskih Federalnih rezervi, Tomas Barkin, rekao je da očekuje i dodatne potvrda da će inflacija dostići planiranih dva odsto.

Kada su valute u pitanju, vesti o zaradama uticale su na jačanje britanske funte za 0,3 odsto u odnosu na američki dolar, a u odnosu na australijski dolar za 0,5 odsto.

Dolar je ove nedelje opao u odnosu da valute iz Grupe 10, čime je prekinuo dvodnevni rast.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike