Srbija 11. u svetu i 4. u Evropi u oblasti digitalne transformacije

05.04.2023

14:09

0

Srbija je u izveštaju Svetske banke pozicionirana u grupu "A", odnosno u grupu globalnih lidera u oblasti digitalne transformacije

Srbija 11. u svetu i 4. u Evropi u oblasti digitalne transformacije
Ilustracija - Copyright Pexels

Prema poslednjem globalnom izveštaju Svetske banke, koji uporedno prati napredak u oblasti digitalne transformacije u 198 ekonomija sveta, Srbija je na 11. mestu u svetu, odnosno na 4. mestu u Evropi.

Vrednost kompozitnog indeksa zrelosti digitalne administracije (GovTech Maturiti Index) od 0,895 omogućila je Srbiji da napreduje na ovoj globalnoj listi za 40 mesta u odnosu na 2020. godinu i pozicionirala Srbiju na ubedljivo prvo mesto u regionu, ali i ispred Austrije, Španije, Nemačke, Velike Britanije i mnogih drugih visokorazvijenih zemalja.

Srbija je u ovom izveštaju pozicionirana u grupu "A", odnosno u grupu globalnih lidera u oblasti digitalne transformacije, kako u odnosu na vrednost kompozitnog indeksa zrelosti digitalnog upravljanja, tako i u odnosu na svakog pojedinca. Indeksi koji procenjuju u kojoj meri su obezbeđeni ključni sistemi i tehničko-tehnološki katalizatori digitalne transformacije, pružanje digitalnih usluga, adekvatnost propisa i politika, nivo digitalnih veština, ali i postojanje mehanizama za digitalnu interakciju i uključivanje građana i postojanje drugih važnih preduslova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Cord magazin

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike