Alibaba na parče: Kineski tehnološki div se deli na biznise

29.03.2023

09:08

0

Kompanija „Alibaba Group Holding“ planira da podeli svoje poslovanje na šest glavnih jedinica

Alibaba na parče: Kineski tehnološki div se deli na biznise
alibaba1 - Copyright AP Photo/Mark Lennihan, File

Umesto jedne „Alibaba Grupe“ imaćemo šest jedinica, odluka je kiuneskog tehnološkog ali i finansijskig diva doneta radi boljeg rastu akcija na berzi.

Šest jedinica će uključivati „Klaud intelidžens“, „Taobao Tmal komerc“, „Lokal servisez“, „Kainiao Smart Lodžistiks“, „Global digital komerc“ i „Digital media end entertejment“.

Kompanija je najavila konferencijski sastanak za danas kako bi se razgovaralo o planu da se podeli na šest jedinica i istražile mogućnosti prikupljanje sredstava za većinu od njih, prenosi Rojters.

Akcije grupe na berzi u Hongkongu skočile su za čak 16,3 odsto, prateći rast akcija na američkoj berzi od 14,3 odsto preko noći, što je podstaklo opšti indeks hongkonške berze Hang Seng i druga tržišta u regionu.

Svakim od njih šest će upravljati sopstveni izvršni direktor i upravni odbor. Daniel Džang će nastaviti da bude predsednik i izvršni direktor „Alibaba Grupe“, koja će slediti model upravljanja holding kompanijom, navodi se u saopštenju kompanije.

Džang će takođe raditi i kao izvršni direktor „Klaud intelidžens“, kao što je ranije najavljeno.

Vesti o restrukturiranju stižu dan nakon što je osnivač „Alibabe“, Džek Ma, primećen u osnovnoj školi u Hangdžouu, što je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini posle više od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnološki sektor u zemlji kako bi povratile kontrolu nad „odmetnutim“ finansijskim divovima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike