Nova igranka Pekinga sa kompanijom milijardera Džeka Maa

10.06.2022

07:46

0

Autor: G.M.Š.

Kompanija „Ant Grup“, koja je matična firma „Alibabi“ ponovo pod inspekcijom vlasti u Pekingu, ovoga puta možda da bi joj se popustile zakonske stege

Nova igranka Pekinga sa kompanijom milijardera Džeka Maa
Copyright Osnivač Alibabe, Džek Ma, Printscreen Youtube/CNBC

Kineski finansijski regulator je započeo ranu fazu razgovora o potencijalnom povratku „Ant Grupemilijardera Džeka Maa na globalno finansijsko tržište, odakle je oterano kada je Peking zabranio inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Njujorškoj berzi 2020. godine.

Taj potez bio je prvi u nizu kasnijih povlačenja sa berze kineskih tehnoloških kompanija, a „Ant“ prva žrtva nove strategije borbe Pekinga da obezbedi da moć ostane u rukama dražve a ne prebogatih firmi.

Kineska Komisija za hartije od vrednosti je formirala tim koji bi trebalo da preispita planove finansijsko-tehnološkog giganta, što je početak procesa koji bi mogao da završi dozvolom za IPO.

Kineske vlasti su potom demantovale da je rad na proveri počeo a da je do ponovnog objavljivanja javne ponude još daleko rekli su i iz same kompanije su demantovali da se za to spremaju.

Berza je odmah reagovala i „Alibaba“, kao najpoznatije ime iz „Ant Grup“ je izgubila osam odsto vrednosti u četvrtak na Hongkoškoj berzi ali se već danas oporavila jer investitori očigledno misle da "ima tu nešto".

Screenshot: Google
 

 

Skidanje IPO vrednog 35 milijardi dolara sa dnevnog reda 2020. godine bio je start zatezanja uzda tehnološko-finansijskom sektoru u Kini, koji je trajao 16 meseci. Usput su milijarde dolara berzanske vrednosti kompanija jednostavno izbrisane.

Ali izgleda da je taj proces došao do svog kraja, jer je imao domino efekat na mnoge druge oblasti privrede i Kina je zbog toga, uz probleme sa kovidom, ostvarila samo 4,5 odsto rasta BDP-a što je polovina prosečnog rasta u prethodnih deceniju.

Signal da se situacija normalizuje je navodni završetak provere kompanije „Didi“ koja obezbeđuje individualni prevoz putnika i koja je kineski pandan američkom „Uberu“. „Didi“ se pojavio na berzi u SAD prošle godine ali već posle nekoliko dana našao se pod istragom kod kuće službe nadležne za sajberbezbednost.

Ovo ide naruku sa izjavom kineskog vicepremijera Lija Hea iz maja da je vlada posvećena podršci tehnološkom sektoru i izlasku kompanija na berzu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike