Peking udario na kapitaliste: Sumrak kineskog "Gugla" i "Amazona"?

14.11.2020

06:45 >> 14:05

0

Stotine milijardi dolara vrednosti najvećih kineskih internet kompanija prosto je izbrisano kada je Peking krenuo u lov na krupni kapital

Peking udario na kapitaliste: Sumrak kineskog "Gugla" i "Amazona"?
Kina - Copyright Pixabay

Svetski investitori ove nedelje ubrzano pretresaju svoje portfolije i gledaju da uz što manje gubitke prodaju svoje akcije najvećih kineskih internet firmi nakon što je Peking procenio da je došlo vreme da obuzda ekonomsku moć svojih giganata i njihovih vlasnika milijardera.

U samo tri dana oko 280 milijardi dolara vrednosti je isparilo sa berze u pet kineskih giganata. Vodeće kineske tehnološke firme sada se nalaze u situaciji u kojoj su se Google, Fejsbuk ili Amazon našli pre desetak godina, kada su i one stavljene pod lupu antimonopolskih državnih agencija.

EU češlja Amazon

Evropska komisija optužila je ove nedelje američkog giganta e-trgovine Amazon za kršenje pravila tržišta na onlajn maloprodajnim tržištima, što je pretnja kaznom do 30 milijardi dolara. Zbog kršenja antimonopolskih propisa EU je u poslednje tri godine kaznila Gugl sa skoro 10 milijardi dolara, ali malo se toga promenilo budući da ta kompanija i dalje dominira evropskim tržištem internet pretraživača, ističe „Vašington post“.

EU je 2017. kaznila i Fejsbuk sa 110 miliona dolara. Ministarstvo pravde SAD prošlog meseca pokrenulo je svoj slučaj protiv Gugla, a čak 165 kompanija iz Evrope i SAD prijavilo je ovu firmu i Antimonopolskoj agenciju EU jer favorizuje samo svoje servise prilikom veb pretrage, kao što su servisi za smeštaj, putovanja i poslove.

Kineske kompanije su malo izgubile na vrednosti na svetskim berzama, kao i sve vezane za internet poslovanja, kada je najavljena uspešna vakcina, a na to se nadovezala akcija iz Pekinga, kaže za 24sedam Nenad Gujaničić, glavni broker “Momentum sekjuritis” iz Novog Sada.

Kiks u nedelji fenomenalnih rezultata

– Iza formalnog poteza regulatora jasno stoji namera da se pokaže “ko je gazda“ ali ne verujem da će se ići u otvoren sukob, ili preveliko ograničenje. Ipak su te tehnološke firme nosilac razvoja Kine i na prvoj liniji fronta u globalnoj borbi za premoć sa SAD – ističe Gujaničić.

Već najava da zvanični Peking kreće da preispituje monopol, odnosno zloupotrebu dominantnog položaja kako se to eufemistički kaže u Srbiji kada se “udaraju packe“ ovdašnjim monopolistima, učinila je da akcije Alibabe, kineskog parnjaka američkom Amazonu, padnu za gotovo 10 odsto samo u sredu. Tek malo bolje, preneo je Gardijan, su prošli njegovi konkurenti, Tencent i JD.com, koji su izgubili 7,4 odnosno 9,2 odsto vrednosti na berzi.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i to da je ovoliki pad zabeležen u nedelji u kojoj su ove firme objavile fenomenalne rezultate ovogodišnjeg “Dana samaca“. Za desetak dana promet samo preko platformi e-trgovine Alibabe je bio 70 milijardi dolara vredne robe.

Lavinu prodaje pokrenuo je državni regulator, Državna agencija za kontrolu tržišta, kada je objavila plan da se ograniči dosadašnja dominacija velikih internet firmi i “promoviše održiv i zdrav razvoj onlajn ekonomije“.

Regulator će sada prekontrolisati da li se transakcije kupaca tretiraju drugačije u smislu velikih podataka, mogućnosti plaćanja, svojstvima potrošača, potrošačkim navikama…

Osnivač Alibabe, Džek Ma, Printscreen Youtube/CNBC

Više neće biti dozvoljena praksa “odluči se između dva“, koja je prodavce primoravala da ne prodaju i preko konkurencije.

Da posle ne bude kasno…

Peking je procenio da je došlo vreme da se zauzdaju kompanije koje su dosad podsticane i hvaljene kao dokazi kineskog globalnog preduzetničkog uspeha. Ali vrag je odneo šalu kada su se preduzetnici zaneli i počeli da gomilaju milijarde. A sve ih je više i ne može im ništa ni korona.

Samo u vreme pandemije pojavilo se pet novih dolarskih milijardera a tradicionalna lista Hurun, pandan zapadnjačkoj Forbsovoj listi najbogatijih, pokazala je u ovogodišnjem izdanju da su najbogatiji Kinezi dodali svetskom bogatstvu 1,5 biliona dolara samo za poslednjih godinu dana.

Beru milijarde kao sa grane

Rupert Hugeverf, glavni istraživač Instituta, rekao je da svet nije video stvaranje tolikog bogatstva u samo jednoj godini, i da je porast sume na listi bio koliko i za prethodnih pet godina zajedno.

Lično bogatstvo osnivača „Alibabe“, Džeka Maa (56), poraslo je za 45 odsto i iznosi 59 milijardi dolara. Tu je i Poni Ma Huateng (49), osnivač tehnološkog gejmerskog diva “Tencenta“ i “Vičet“ servisa, koji je težak 57 milijardi dolara. Sada je samo ukupno bogatstvo američkih milijardera veće od zbirnog bogatstva najimućnijih Kineza.

Džefri Heli, viši analitičar za Azijsko-pacifički region trgovačke firme “Oanda“ za britanski dnevnik kaže da je kineska vlada zabrinuta zbog potencijalno monopolističkog ponašanja koje bi moglo da dovede do nefer konkurencije ili istiskivanja novih igrača i smanjenje konkurentnosti.

Na “pretres“ će doći 27 internet platformi, od kojih neke poznajemo i ovde: “Alibaba“, “Bajtdens“ (Tiktok), “Tencent“, “Pinduoduo“, “Baidu“, “JD.com“…

Nedan Gujaničić ističe da se takve akcije sprovode i u Evropi i SAD, gde su sve glasniji zagovornici da se, recimo, “Fejsbuk“ odvoji od “Instagrama“, čiji je sada vlasnik. I pobeda Džozefa Bajdena i demokrata na izborima u SAD doneće više regulacije, posebno u domenu zaštite prava na privatnost.

U vodu bačeno 37 milijardi dolara

Ovakva najava kineskog regulatora došla je uz veliki prasak, koji je u poslovnoj javnosti ostavilo zaustavljanje uveliko najavljivane inicijalne javne ponude (IPO) Ant Grupe, najveće finansijsko-tehnološke grupacije u Kini, koja je trebalo da na berzi proda svoje akcije za 37 milijardi dolara i tako obori svetski rekord. Ant grupu kontroliše, ko drugi, nego najbogatiji Kinez, Džek Ma.

Andrju Kolijer, izvršni direktor “Orijent kapital riserča“, opisao je za CNBC taj neočekivani potez kao katastrofu za kinesku vlast.

Kina odavno nije zemlja (samo) sirotinje: “Meklaren” na ulici nije retka pojava, Pixabay/michel kwan

– Ne bacate u smeće 35 milijadi dolara vredan IPO dva dana pre svetskog lansiranja. To regulatorni sistem predstavlja kao potpuno arbitraran i konfuzan. To pokazuje i ozbiljne političke probleme Kine koji su isplivali na površinu jer nisu mogli da budu rešeni na vreme – istakao je Kolijer.

Pročitajte još: Radikalno transparentan: Šefu fenomenalnih “Rimac automobila” plata samo 5.000 evra

Pročitajte još: Eurostat potvrdio: Srbija odlična i u trećem kvartalu

Kineski antitrast pravila su prvi korak na putu Pekinga da vrati pod kontrolu svoje tehnološke gigante, ističe “Fajnenšel tajms“.

Do sada su oni bili relativno nedodirljivi, čak i u vreme kada su u SAD i Evropi vlade počele sa istragama protiv “Amazona“, “Fejsbuka“ i “Gugla“.

Kineskim firma je dozvoljavano da grade zatvorene ekosisteme, pa tako je “Tencent“ mogao da onemogućava da običan kupac preko njegove “Vičet“ aplikacije kupuje proizvode u “Taobao“ onlajn prodavnici konkurentske “Alibabe“.

– Ovo je kraj jedne ere i iz korena će promeniti konkurentski pejsaž u Kini za internet kompanije – naglasio je Skot Ju, antimonopolski ekspert u pravnoj firmi “Žonglun“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike