Dronovi kao brza pošta: Najbrži put „od vrata do vrata“

25.03.2023

17:55

0

Rutinska upotreba dronova rasprostranjena je u ratovima, policijskim intervencijama i poljoprivredi, ali sada ih sve više američkih firmi koristi za dostavu namirnica pravo do kućnih vrata.

Dronovi kao brza pošta: Najbrži put „od vrata do vrata“
Ilustracija - Copyright Pixabay/Gerd Altmann

U jednom od predgrađa istočne Virdžinije porodici Bau namirnice se dostavljaju pomoću drona – najmanje jednom nedeljno.

Čed Baum kaže da im je to veoma zgodno jer imaju blizance.

- Ne gubimo vreme na utovarivanje i istovarivanje namirnica iz automobila. Za razliku od tridesetominutnog putovanja, sada je potrebno svega 15 minuta da nam sve stigne pred kuću - kaže on, prenosi Glas Amerike.

Roba je naručena preko interneta, iz obližnjeg „Volmarta“, jednog od najvećih američkih trgovinskih lanaca hipermarketa ali i onlajn prodaje. Prošle godine ova kompanija je imala više od 6.000 isporuka dronovima.

- Dronovi, pokrivaju nekoliko stvari. Prvo – stvarno su brzi. Takođe, lako se održavaju - objašnjava Filip Valas, direktor „Volmarta“ za federalne poslove.

Kompanija koristi uslugu zvanu „DronAp“ za isporuku većine narudžbina. Nakon što korisnik naruči preko interneta, uposlenik pokupi narudžbinu iz prodavnice, stavlja je u kutiju, zakači za dron i dostavi je mušteriji, obično u roku od 30 minuta.

Usluge isporuke dronom posebno su pogodne za ljude koji žive u ruralnim oblastima, kao i starije građane koji su slabije pokretni.

U inostranstvu, često se koriste za isporuku medicinskih zaliha u udaljena područja. Ali u Sjedinjenim Državama, njihova komercijalna upotreba je još eksperimentalna.

Kao i sa bilo kojom novom tehnologijom, upotrebu dronova prati nekoliko izazova – poput lošeg vremena ali i pitanja privatnosti.

- Naš softver može da identifikuje oblasti koje ne želimo da dron preleti - kaže Entoni Vitone, direktor kompanije „DronAp“.

Administracija kaska za tehologijom

Dronovi lete na oko 25 metara iznad zemlje, što pomaže zaštiti privatnosti, ali i sluha od buke.

Međutim, glavni izazov, kažu u „DronApu“, su stroga pravila koja je postavila Federalna uprava za avijaciju, koja nadgleda propise o dronovima.

- Mislim da je federalna uprava učinila mnogo da unapredi tehnologiju dronova, ali nije pratila pravac kuda sada idemo - ističe Vitone.

Pixabay/DJI-Agras
Dronovi u poljoprivredi

 

Federalna uprava za avijaciju je navela da će u septembru stupiti na snagu obaveza da se dronovi daljinski identifikuju, što je veliki korak ka omogućavanju upravljanja u sferi saobraćanja bez posade, prenosi Glas Amerike.

Urednica „Dronlajfa“, Miriam Mekneb, navodi da je primena dronova veoma važna tema u Federalnoj agenciji za avijaciju.

- "Govorimo o tome kako integrisati dronove u postojeće sisteme kontrole leta. Omogućiti da ta pitanja budu rešena na pošten način - navodi ona.

Čed Baum kaže da će celokupna bespilotna avijacija u budućnosti svima biti od koristi, u Americi i inostranstvu.
- Kako ih sve više kompanija prodaje na internetu, proizvodi će vam kući biti dostavljani brže i sigurnije - smatra Baum.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike