Beogradski Bol pekedžing smanjuje CO2 na pola

25.03.2023

09:58

0

Autor: 24sedam

Američka „Bol korporacija“, u okviru koje posluje i beogradska fabrika „Bol pekedžing“ najavila smanjenje emisije gasova staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine

Beogradski Bol pekedžing smanjuje CO2 na pola
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Bol korporacija“ je objavila je detaljan i precizan Plan klimatske tranzicije u cilju dekarbonizacije poslovanja koji podrazumeva smanjenje emisije CO2 do 2030. godine za 55% za sva tri obima ciljeva, kao i potpune dekarbonizacije – 0 procenta emisije CO2 najkasnije do 2050. godine.

Osim ovog plana objavljen je i detaljan izveštaj poslovanja – Kombinovani izveštaj održivog poslovanja i finansijskih rezultata - koji donosi ključne informacije u oblasti ostvarenih poslovnih, ekoloških i tehnoloških rezultata za prethodnu godinu.

Plan klimatske tranzicije je od velike važnosti jer prati smernice UN koje se odnose na dekarbonizaciju privrede kako bi se zaustavio rast globalne temperature na ispod 1,5 Celzijusovih stepeni do 2030. godine i time sprečile, prema rečima naučnika, ekstremne, po život opasne vremenske situacije.

- Beogradska fabrika, kao i sve ostale koje se posluju širom sveta u okviru „Bola“, posluje u skladu sa principom smanjenja emisije CO2 i cirkularnosti. Novi plan Klimatske tranzicije odnosiće se svakako i na nas u Srbiji. Mi već duži niz godina, u Srbiji, aktivno radimo na promociji reciklaže kao i na usvajanju efikasnog sistema prikupljanja otpada koji će omogućiti da se aluminijumska ambalaža, koju proizvodimo, ali i svaka druga vrati u proces proizvodnje, a zatim na police u prodaju, odnosno reciklira. To je cirkularnost i to dovodi do smanjenja emisije C02 tokom proizvodnje jer 50 odsto smanjenja emisije CO2 se odnosi upravo na cirkularnost našeg proizvoda - objasnio je Nenad Đurđević, komercijalni direktor za SEE, Tursku i CIS „Bol korporacije“.

Ne samo limenke

Prethodnu godinu obeležila su i značajna dostignuća u poslovanju korporacije jer „Bol aerospejs“ (Ball Aerospace) je dizajnirao i izgradio napredni optički sistem za svemirski teleskop „Džejms Veb“, u saradnji NASA, Evropskom svemirskom agencijom (ESA) i Kanadskom svemirskom agencijom (CSA). To je najnapredniji teleskop u istoriji čovečanstva i sposoban je da gleda oko 13,5 milijardi godina u prošlost.

Cilj u korporaciji je da stopa reciklaže na globalnom nivou dosegne 90 odsto, u našem regionu 85 odsto zaključno sa 2030.godinom čime bi se ostvarili zacrtani ciljevi smanjenja emisije CO2.

- Trenutno se u Evropi reciklira oko 73 odsto proizvedene aluminijumske limenke, a naš krajnji cilj je da to bude i do 100 odsto - rekao je Nenad Đurđević.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN je u januaru 2023. pozvao je sve korporativne lidere da deluju u skladu sa smernica iz UN izveštaja, ističući da "neto-nula" plan ne sme biti PR vežba, već da kompanije treba da pripreme planove za klimatsku tranziciju pre kraja ove godine, zasnovane na stvarnom smanjenju emisija CO2.

U 2022. godini, „Bol“ je ostvario 87 odsto (ili 13,37 milijardi dolara) svog prihoda od prodaje proizvoda koji su proizvedeni od recikliranih materijala, procenat recikliranog sadržaja u proizvodima (ambalaži za piće) povećan je za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Tokom 2022. godine kompanija je isporučila na tržište više od od 108 milijardi aluminijumskih limenki pića širom sveta, a poslovanje sa aluminijumskim aerosolima povećalo je isporuke za 12 osto u 2022. godini.

„Bol“ je u 2022. godini, uspeo da postane prvi proizvođač limenki za piće globalno koji je sertifikovao sve svoje fabrike limenki u skladu sa Standardom performansi Inicijative za upravljanje aluminijumom (ASI) i Standardom za lanac nadzora – standard koji osigurava odgovorno poslovanje sa aluminijumom.

Početkom 2023. godine, „Bolovo“ poslovanje sa aerosolima je takođe dobilo ASI sertifikate, pružajući klijentima dodatno poverenje u rigorozne ekološke i društvene standarde.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike