Noviteti kompanije 'Black Horse' na Sajmu automobila: Baterija sa dužim vekom trajanja

24.03.2023

11:14

0

Ova kompanija je jedini domaći proizvođač akumulatora

Noviteti kompanije 'Black Horse' na Sajmu automobila: Baterija sa dužim vekom trajanja
Baterije sa dužim trajanjem - Copyright 24sedam/Promo/Aleksandar Jovanović

Ko planira da vozi automobil duže od četiri godine i ima izdržljiviji akumulator može umesto standardne da kupi EFB ili pojačanu bateriju koja ima duži vek trajanja i pruža najmanje dva puta veći broj startovanja motora. Reč je o bateriji koja je namenjena najčešće vozilima sa start-stop sistemom, ali može da se koristi i za uobičajene automobile. Takođe, EFB baterija je povoljnija zamena za AGM akumulator.

Na start-stop vozilima uobičajeni akumulatori ne mogu ni da se instaliraju, a kamoli da rade. Zato se sve češće koriste EFB baterije koje su namenjene za putničke automobile kapaciteta do 100 ampera sati. Iako su skuplje od standardnih akumulatora, prednost EFB baterija je to što mogu rade i na start-stop vozilima, ali i na automobilima koji nemaju takav sistem paljenja i gašenja. AGM baterije su ubedljivo najskuplje pa se najčešće radi o fabrički ugrađenim akumulatorima.

Uskoro kreće prodaja baterije

- U principu u nova start-stop vozila, naročito skuplja, se ugrađuju AGM baterije, ali nakon prve eksploatacije od tri-četiri godine više nije potrebno ugrađivati tako skupe baterije kao AGM. EFB baterije su kompromis između standardnih baterija i AGM-a i sasvim dobro funkcionišu i na vozilima koja nemaju smart sisteme punjenja – objašnjava Petar Miljković, direktor "Black Horse FAS“, kompanije koja je jedini domaći proizvođač akumulatora.

Na Sajmu automobila ova firma predstavila je svoju EFB bateriju kao nov proizvod na domaćem tržištu.

- Čekali smo da dobijemo sertifikat da taj proizvod pustimo na naše tržište iako ga pod privatnim brendom već duže vreme prodajemo na inostranim tržištima. Uradili smo dodatna poboljšanja i napravili seriju koja promovišemo na Sajmu automobila i krećemo sa prodajom – ističe Miljković.

24sedam/Promo/Aleksandar Jovanović
Petar Miljković, direktor "Black Horse FAS“

Najveća razlika između standardnih, EFB i AGM baterija ogleda se u radnom veku.

- U prosečnom životu standardne baterije čiji je garantni period dve do tri godine predviđeno je da daje struju kratkog napona 30.000 do 35.000 puta što kada saberete broj dana u godini dobijete ukupno oko 1.000 dana. Praktično, automobil možete da upalite 30 puta na dan što je ozbiljno opterećenje za automobile koji se često koriste. Toliko akumulator može da da struje, nakon toga kapacitet pada i više ne može da startuje vozilo – naglašava Miljković.

S druge strane, EFB baterije se koriste najčešće za start-stop vozila koja se gase na svakom semaforu pa je broj startovanja daleko veći nego kod uobičajenih automobila.

Prednosti baterije

- Upravo zato su potrebne baterije sa poboljšanim kapacitetom i sa produženim odloženim padom kapaciteta tako da moraju da daju 75.000 do 80.000 paljenja, što je duplo više nego standardna baterija. AGM baterije mogu da izdrže čak 130.000, pa i 140.000 paljenja, ali su naravno daleko skuplje. Tako da je sve stvar kompromisa – kaže Miljković.

Kako ističe, cena i kvalitet ove baterije su u izbalansiranom odnosu.

24sedam/Promo/Aleksandar Jovanović
 

- Dobijate siguran proizvod sa tradicijom dugom više od 70 godina i dobro pokrivenom servisnom mrežom. Naša EFB baterija nije ni najjeftinija ni najskuplja, ali garantuje da će odraditi posao onako kako je deklarisano – navodi Miljković.

Poput standardnog akumulatora i EFB bateriju možemo sami da postavimo u automobil u većini slučajeva.

- S tim što na pojedinim vozilima nije baš toliko jednostavno zameniti EFB bateriju. Svakako bi se trebalo raspitati kod prodavca da li automobil ima takozvani "smart charging“ i softver koji radi adaptivno punjenje akumulatora – savetuje Miljković.

Izvoz u region i šire

Inače, "Black Horse“ se poslednjih godina vratio na tržište bivše Jugoslavije i okolnih zemalja.

- Izvozimo u Severnu Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Poljsku, Italiju, zemlje EU i Rusiju koja je bila naše glavno tržište. Ove godine napravili smo veliki pomak u broju servisa sa kojima imamo potpisane ugovore i koji su sada naši zvanični ovlašćeni serviseri na teritoriji čitave Srbije. Tako da nema regiona u Srbiji koji nije pokriven našom servisnom mrežom – navodi Miljković.

Pored EFB baterije uskoro bi na tržištu mogli da se nađu i noviji tipovi baterija.

- Cilj nam je da u toku ove godine uradimo određene inovacije koje će nam pomoći da budemo još konkurentniji na evropskom tržištu što će nam podići kvalitet proizvoda i omogućiti da proizvodimo još novije tipove baterija. Na primer, 'standby' ili 'deep cycle' baterije koje se sve više traže i odnose na aplikacije od baznih stanica do solarnih elektrana – najavljuje Miljković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike