Nemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija

12.03.2023

10:59

0

Od poslednje evaluacije podataka, uslovi u Nemačkoj se nisu pogoršali, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama

Nemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Među razvijenim zemljama, Nemačka je tek petnaesta po atraktivnosti za strane radnike i preduzetnike, tvrdi se u jednoj studiji. Zemlje poput Novog Zelanda ili Švedske kotiraju se bolje.

Prema rezultatima jedne studije, Nemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija. Prema proceni Fondacije Bertelsman, Nemačka je od 2019. godine sa 12. pala na 15. mesto u konkurenciji 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Studija je procenila poslovne šanse došljaka, prihode i poreze, mogućnosti za članove porodice ili dobijanje vize.

Koje zemlje su posebno atraktivne?

Prema ovom indeksu, za visokokvalifikovane stručnjake najatraktivniji su Novi Zeland, Švedska, Švajcarska, Australija i Norveška.

Od 2019. i poslednje evaluacije podataka, uslovi u Nemačkoj se nisu pogoršali, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama, te su one tako na rang listi prestigle Nemačku.

Za preduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švajcarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Nemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mesto.

Toronto/Foto: Pixabay
Toronto, Kanada

 

Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Nemačka, za razliku od drugih zemalja, zahteva i posedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo prihvatanje migranata.

U 2023. godini po prvi put su u okviru indeksa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj ispitani i okvirni uslovi za osnivače firmi (start up). U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

Nemačka je u toj kategoriji zauzela dvanaestu poziciju. Autori studije kao razloge za takvu ocenu vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

Nemački univerziteti među najatraktivnijim

"Nemačkoj su potrebni kvalifikovani radnici, uključujući i one iz inostranstva, kako bi osigurala održanje svog trenutnog prosperiteta", kaže o rezultatima studije Ralf Hek, izvršni direktor Fondacije Bertelsman.

"Međunarodno poređenje jasno pokazuje šta Nemačka treba da uradi da bi migracija kvalifikovanih radnika, koja je toliko važna za našu zemlju, bila još bolja".

Nemačka se, pak, odlično kotira u oblasti visokog obrazovanja. Prema rezultatima studije, po atraktivnosti za studente iz celog sveta se Nemačka nalazi na drugom mestu, iza Sjedinjenih Država.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike