Nemačka hemijska industrija se iseljava?

11.03.2023

13:05

0

Autor: 24sedam

Blaga zima tek je malo olakšala život dela nemačke privrede koja koristi posebno velike količine energije – hemijske industrije ali je pitanje šta dalje

Nemačka hemijska industrija se iseljava?
Hemijska industrija - Copyright Ilustracija: Pixabay/Olaf

„Sveti Petar je (sada) prijatelj hemije“, kaže Volfgang Grose-Entrup, šef Saveza hemijske industrije (VCI), aludirajući na narodno verovanje da je taj Isusov apostol nadležan za vremenske prilike. Grose-Entrup dodaje da je izostao ekonomski krah koji su mnogi predviđali i na koji je upozoravao i prvi čovek hemijskog koncerna BASF Martin Brudermiler, ali da situacija nije sjajna, piše „Dojče vele“.

Grose-Entrup kaže da je cela branša „za dlaku prošla kroz zimu“, s obzirom na to da je proizvodnja prošle godine opala za 6,6 odsto.

Firme hemijske industrije su dvostruko opterećene visokim cenama energenata, nafta i gas potrebni i u proizvodnom procesu a ne samo kao energija za rad pogona.

Raspoloženje u branši se donekle popravilo, to pokazuje i aktuelno istraživanje instituta Ifo iz Minhena, ali to ne znači da će sve da krene nabolje.

Branša pre računa s tim da će i ove godine zabeležiti pad proizvodnje za pet odsto, a ako izuzmemo farmaceutsku industriju, pad će iznositi čak osam procenata. Naime, kupci su uzdržani sa narudžbinama zbog trenutne ekonomske situacije, koja je posebno kritična u bazičnoj hemiji.

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, proizvodnja je u januaru snažno porasla upravo u industrijskim granama sa velikim utroškom energije. Ekonomisti Komercbanke tvrde da je to statistički kalendarski efekat – jedan mesec još ne može da se proglasi trendom.

Predstavnici hemijske industrije opisuju trenutno stanje kao „stabilizaciju na niskom nivou”.

Doduše, pad cena energenata pomaže firmama, a za pohvalu je i „zaista dobar“ krizni menadžment nemačke vlade, na primer prilikom nabavke tečnog prirodnog gasa koji je stigao brže nego što se očekivalo.

Osim toga, preduzeća su imala velike uspehe u povećavanju svoje efikasnosti i u štednji energije, tvrdi se u istraživanju kelnskog Instituta nemačke privrede (IW). Ali se navodi i da je upravo u industrijskim granama s velikim utroškom energije proizvodnja smanjena ili ugašena za petinu. Pitanje je da li će ti pogoni ikada više proraditi.

Hoće li veliki ostati kod kuće?

Džin hemijske branše, „BASF“, je u svojoj centrali u Ludvigshafenu, zaustavio hemijske pogone za proizvodnju amonijaka koji iziskuju velike količine energije. U analizi Instituta se navodi i da hemijska i metalna industrija troše tri četvrtine industrijske energije u Nemačkoj. Cena energije je doduše opala, ali je još uvek iznad cene u drugim zemljama. Zato se velike firme okreću inostranstvu.

Na osnovu velikih subvencija preduzeća koja posluju u Sjedinjenim Američkim Državama (Inflation Reduction Act, IRA), administracija predsenika Džozefa Bajdena pokušava da privuče firme da izgrade svoje pogone u Americi umesto u Evropi. I ne samo da su tamo subvencije veće, a energija jeftinija. I drugi uslovi su bolji, poput manjeg stepena državne regulacije.

- Nama je potreban „regulation reduction act“ -  formuliše taj problema Volfgang Grose-Entrup, šef nemačkog Saveza hemijske industrije.

On objašnjava da velike hemijske firme mogu da premeste proizvodnju u inostranstvo, ali male i srednje ne mogu. Posle godine dana s visokim energetskim troškovima, njih sada muče posledice visoke stope inflacije i s tim povezana smanjena potražnja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike