U IT sferi Srbija nije isto što i svet: Neće biti masovnih otpuštanja

06.03.2023

08:27

0

Autor: 24sedam

Trend smanjenja broja radnika u IT sektoru samo je u malom delu pogodio Srbiju

U IT sferi Srbija nije isto što i svet: Neće biti masovnih otpuštanja
Otkazi u IT firmama i bankama - Copyright Profimedia

Velika otpuštanja u svetu internet tehnologija, koja su se prelila i na banke a potom i na industrijske korporacije, zasad zaobilaze Srbiju.

Pogođene su neke manje firme koje rade autsors poslove za velike strane kompanije ali one sa svojim proizvodima i dalje posluju uobičajeno.

Ognjen Lukić iz kompanije „Softek solušens“ kaže za „Euronews Srbija“ da, što se ovog pitanja tiče, kod njih nema zime.

- Iz perspektive osnivača srpskog startapa mogu da kažem da mi zapravo i ne znamo za bolje vreme. Jedini izazov su ideje i njihova realizacija. Ponovo, situacija sa velikim IT kompanijama je drugačija i one su mnogo više podložne oscilacijama i zaposleni su ti koji trpe i snose te posledice. Dugoročno rešenje zapravo leži u jačanju startap zajednice i intelektualne svojine koje će obezbediti kontinuirani priliv kapitala - rekao je Lukić.

Srpsko IT tržište orijentisano je isključivo prema svetu, pogotovo EU i SAD, gde su kompanije zbog promene monetarnih politika i poskupljenja kredita racionalnije počele da troše novac.
Zbog toga su neki poslovi za spoljne saradnike ukinuti a neki su „stavljeni na klupu“ do boljih vremena.

Nebojša Bjelotomić iz Inicijative digitalna Srbija kaže za „Euronews Srbija“ da problem nije isti za sve.

- IT tržište i u Srbiji usled velikog razvoja je počelo da se diverzifikuje, tako da ne mogu da imaju svi iste probleme. Oni koji su prevashodno radili sa startapovima na razvijenim tržištima i koji su imali problem sa finansiranjem, sada imaju problem da se njihov obim posla smanjuje. Sa druge strane, neko ko je možda radio sa etabliranijim kompanijama, nema tu vrstu problema i pored toga što se takođe obim posla smanjuje - kaže Bjelotomić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike