Trenutna kriza ili...: Ni IT više nije „sigurica“ za posao

03.03.2023

10:35

0

Veliki broj zaposlenih u IT industriji u Srbiji strahuje od otpuštanja, kažu u upućeni u zbivanja na tržištu

Trenutna kriza ili...: Ni IT više nije „sigurica“ za posao
Ilustracija - Copyright Pixabay

IT stručnjaci u Srbiji, pogotovo u oni koji rade u autsorsing centrima za strane kompanije, nisu više sigurnu da će da zadrže posao, s obzirom na to da su najveće tehnološke kompanije poput „Gugla“, „Amazona“ ili „Majkrosoft“a krajem 2022. i početkom 2023. najavile masovna otpuštanja.

Zaposleni u IT firmama u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je zbog toga došlo do većeg konkurisanja na oglasima za posao, rekao je Marko Vučetić sa portala za zapošljavanje "Hello World".

I pored toga, kompanije koje imaju svoj proizvod a ne rade za druge, trenutno su u stabilnijoj poziciji u odnosu na one koje zavise od globlanih projekata.

Značajan broj zaposlenih u IT kompanijama u Srbiji objavljuje na društvenim mrežama da mnoge tehnološke kompanije u kojima rade najavljuju otpuštanja, prenosi sajt Netokracija.

Među kompanijama koje su već otpustile pojedine zaposlene našle su se prvenstveno strane kompanije koje imaju svoje razvojne i autsorsing centre u Srbiji.

100.000 otkaza u svetu

Ponuda poslova u Srbiji u poslednjem kvartalu opala je u odnosu na početak godine kada je broj oglasa za posao porastao za 27 odsto.

- Na globalnom nivou početkom godine bilo je preko 100.000 otpuštenih radnika iz ovih kompanija, ali u Srbiji je dobro da još uvek nije bilo takvih masovnih otpuštanja - rekao je Vučetić.

Dodaje da su neka radna mesta trenutno nestabilna zbog toga što mnogi poslovi zavise od globalnih projekata.

Broj konkurisanja na oglasima za posao u decembru 2022. godine bio je 6.749, što je za za gotovo 30 odsto više u odnosu na decembar predhodne godine, kada je konkurisalo 5.229 ljudi.

Nikola Milosavljević, osnivač i partner u kompaniji „HR Fabrika“ prethodno je za Netokraciju rekao da su IT otkazi rezultat borbe za IT talente koja je u protekle dve godine rezultovala prevelikim zapošljavanjem i pravljenjem bekapa – novac je bio jeftin i imalo se za zapošljavanje, pa se i na višak kadra nije gledalo kao na trošak.

Prema njegovim rečima očekivanja pojedinih kompanija ukazuju na to da bi se situacija mogla smiriti u trećem kvartalu ove godine. Tada bi potražnja za IT stručnjacima ponovo mogla da zabeleži rast.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike