Koliko Rusa legalno radi u Srbiji

25.02.2023

12:12

0

U Srbiji postoji 136.807 privrednih društava i 309.442 preduzetnika a i pored velikog priliva u prošloj godini iz Rusije, broj firmi i preduzetnika manji je od jedan odsto ukupnog broja

Koliko Rusa legalno radi u Srbiji
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Najveći broj privrednih društava i preduzetnika, registrovanih u prethodnoj godini ima delatnost računarsko programiranje, zatim konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok su na trećem mestu konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, objavio je APR.

Specijalizovane dizajnerske delatnosti su na četvrtom mestu po broju privrednih društava kojima je to delatnost, dok je na petom delatnost reklamnih agencija, a poslednja dva mesta zauzimaju trgovina na veliko i ostale usluge informacione tehnologije.

Iako se ju javnosti barata podatkom da je nakon izbijanja rata u Ukrajini u Srbiju stiglo oko 200.000 Rusa, na privrednom planu se, bar zvanično, taj veliki priliv ne vidi. Protekle nedelje je premijerka Ana Brnabić rekla da je u 2022. godini odobreno (samo) 30.000 radnih dozvola za strance a sada je i APR izbacio podatke da je u Srbiji u prethodnoj registrovano 1.034 privredna društva čiji su vlasnici ili osnivači pravna i fizička lica iz Ruske Federacije kao i 3.244 preduzetnika iz te zemlje.

Iako je razlika u odnosu na 2021. godinu velika, tada je osnovano 83 privrednih društava i prijavljeno 76 Rusa preduzetnika, to i dalje nije značajan udeo u ukupnom broju. Štaviše, zanemariv je sa 0,75 odsto od ukupnog broja firmi i preduzenika.

U 2021. najveći broj privrednih društava ima delatnost u oblasti nespecijalizovana trgovina na veliko, zatim računarsko programiranje, na trećem mestu je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada i na poslednjem konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Kada je reč o preduzetnicima u istoj godini, registrovana delatnost najvećeg broja preduzetnika je računarsko programiranje, zatim konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, a na poslednjem mestu su specijalizovane dizajnerske delatnosti.

U periodu od prvog januara do 13. februara ove godine, registrovano je 94 privredna društva i 522 preduzetnika, navode iz APR-a za Tanjug.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike