Srednje firme drže četvrtinu privrede, prednjače trgovci i građevinci

15.02.2023

08:22

0

Agencija za privredne registre objavila podatke o privrednoj aktivnosti i strukturi u 2021. godini.

Srednje firme drže četvrtinu privrede, prednjače trgovci i građevinci
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pozitivno poslovanje u obavljanju primarne delatnosti na nivou svih privrednih društava, a najbolje poslovne rezultate kod mali firmi iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva, podaci su stanju srpske privredi objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre.

U izveštaju stoji da su velika privredna društva u 2021. godini učestvovala sa 41,6 odsto u ukupnim prihodima, sa 43,6 odsto u poslovnoj imovini, sa 49,5 odsto u kapitalu, sa 37,7 odsto u neto dobitku i sa 31,9 odsto u neto gubitku ukupne privrede.

- Značajan rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda zabeležila su srednja privredna društva, koja su ostvarila četvrtinu ukupne poslovne aktivnosti. Ta društva ostvarila su prihode u iznosu od 3.711 milijardi dinara i rashode od 3.433 milijarde dinara. Pozitivne rezultate pretežno su realizovala društva iz sektora trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinarstva - navodi se.

Mala privredna društva su, kako se navodi, uvećala za 16,3 odsto ukupne prihode i za 15,5 procenata ukupne rashode, tako da učestvuju sa po 23 odsto udela u ukupnim prihodima i rashodima domaće privrede.

- Mikro privredna društva, iako su prešla u sferu pozitivnog rezultata, ostvarila su najsporiji rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda na godišnjem nivou. Ukupni prihodi, koji su porasli za 11,9 odsto, iznosili su 1.517,7 milijardi dinara, a ukupni rashodi uvećani za 10,3 odsto iznose 1.481,9 milijardi dinara. Ova društva imaju udeo od 10,3 odsto u ukupnim prihodima i 10,6 procenata u ukupnim rashodima na nivou privrede, a pozitivan rezultat beleže mikro društva iz sektora stručne, naučne i inovacione delatnosti, informisanje i komunikacije i finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja - navodi se u finansijskom pokazatelju APR-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike