Stižu neradni dani i prilika za mini-odmor!

12.02.2023

18:45

0

U sredu, 15. februara, obeležava se Dan državnosti (koji pada na Sretenje) i proslavlja se dva dana, koji su zato neradni

Stižu neradni dani i prilika za mini-odmor!
Ilustracija - Copyright Foto: RINA

Od nedelje, tačnije 15. februara, stiže nam državni praznik, a sa njim i prilika za mini-odmor od pet ili čak i devet dana.

Naime, u sredu 15. februara obeležava se Dan državnosti (koji pada na Sretenje) i proslavlja se dva dana. S obzirom na to da između praznika i vikenda ostaje jedan radni dan (petak), ako se spoji sa vikendom dobija se pet dana odmora, uz samo jedan uzet radni dan.

S druge strane, naredne nedelje zaposleni imaju priliku da spoje oba vikenda i da uz malo kalendarskog žongliranja skroje lep odmor od čak devet dana.

Pravila su jednostavna

Spajanje dana praznika, odnosno neradnih dana, i slobodnih dana ili dana od pripadajućeg godišnjeg odmora "sport“ je zaposlenih u Srbiji koji ima višedecenijsku tradiciju. Doduše, mnogo lakše ovu praksu koriste zaposleni u javnom sektoru, ali sreće nekad imaju i ostali.

Pravila ove prakse vrlo su jednostavna – samo treba uzeti slobodne dane ili "uštinuti“ nekoliko dana od godišnjeg odmora, i to u dane između praznika i vikenda. Takva mogućnost pruža se upravo ove nedelje, oko Dana državnosti, 15. i 16. februara.

Da bi se "izvukao" mini-odmor, tada treba uzeti slobodne ponedeljak i utorak (13. i 14), kao i petak (17). Ta tri slobodna dana se dodaju neradnoj sredi i četvrtku pa se dobija vezanih devet dana bez odlaska na posao.

Profimedia
 

Naravno, potrebno je da se sa tim saglase vaši poslodavci. U Srbiji je obično prvi uslov za ovakvo "spajanje“ da je "šef“, direktor, ili već ko je nadređeni, tu priliku već iskoristio. Ukoliko imate sreće da je vaš šef odsustvovao za, recimo, novogodišnje ili božićne praznike, možete da probate da vi spojite dane za ovaj praznik.

Ima još "uslova"...

Drugi uslov je formalni, da se u firmi godišnji odmori i slobodni dani shvataju fleksibilno i da su mogući ovakvi ad hok dogovori. Naime, prema odredbama Zakona o radu, slobodni dani koje biste mogli da nakupite tokom godine, tzv. plaćeno odsustvo, zapravo se daju samo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine. Zakon predviđa da se dobijaju u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, ali i "u drugim slučajevima utvrđenim opštim aktom i ugovorom o radu“.

Dodatno zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo još pet radnih dana zbog smrti člana uže porodice i dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi, računajući i dan davanja krvi.

Odmor u delovima - stvar dogovora

Kod godišnjeg odmora mora da postoji neki interni akt firme koji kaže da se godišnji odmor može koristiti u više od dva dela, odnosno "na parče". Naime, član 73. Zakona o radu kaže da zaposleni ima pravo da godišnji odmor koristi u dva dela, osim ako se sa poslodavcem sporazume da godišnji odmor koristi u više delova.

Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Inače, što se tiče broja dana godišnjeg odmora, zakon predviđa samo zakonski minimum, a ne i maksimum. To je najmanje 20 radnih dana, a taj broj dana uvećava se po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme, "i drugih kriterijuma utvrđenih opštim aktom ili ugovorom o radu“.

Iako zakon ne poznaje maksimum godišnjeg odmora, kolektivnim ugovorom koji je potpisan između reprezentativnog sindikata zaposlenih u državnim organima i države kao poslodavca, određeno je da je maksimalno trajanje godišnjeg odmora 30 radnih dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike