Velika potražnja za stručnjacima iz oblasti sajber bezbednosti

30.01.2023

09:51

0

Ukupan broj zaposlenih radnika u sajber-sigurnosti u 2022. ostao je relativno nepromenjen u odnosu na prethodne procene na oko 1,1 milion

Velika potražnja za stručnjacima iz oblasti sajber bezbednosti
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave kibernetičkom sigurnošću uprkos masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izveštava Axios.

Uz porast hakovanja i kibernetičkih napada, potrebni su kibernetički radnici i izvan tehnološkog prostora, s oglasima za posao u javnom sektoru koji su prošle godine porasli za 25 odsto. Firme su se godinama borile da popune uloge u sajber-sigurnosti, pa je lane na svakih 100 radnih mesta bilo 68 zaposlenih radnika. Manjak bi mogao da podstakne firme da popune otvorena radna mesta s početnicima, koji su tradicionalno imali problema s prodorom u industriju.

Ukupan broj zaposlenih radnika u sajber-sigurnosti u 2022. ostao je relativno nepromenjen u odnosu na prethodne procene na oko 1,1 milion, prema novim podacima Nacionalne inicijative za obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti pri Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, trgovinske grupe CompTIA i jedne od njenih firmi - Lightcast.

U isto vreme, poslodavci su objavili 755.743 kibernetička slobodna radna mesta tokom cele 2022. godine, što je smanjenje za oko dva odstou u odnosu na 769.736 objavljenih između oktobra 2021. i septembra 2022. godine, kada su te grupe poslednji put prikupljale takve podatke.

Potražnja za sajber sigurnošću u javnom sektoru porasla je 25 odsto tokom 2022. godine s 45.708 oglasa za posao, stoji u izveštaju. Potražnja privatnog sektora porasla je za otprilike 21 odsto na oko 710.000 oglasa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike