Nastavljen pad privrede, industriju „izvukao“ EPS

08.02.2023

12:11

0

Rast ukupne industrijske proizvodnje u decembru zahvaljujući samo jedne delatnosti – proizvodnje struje

Nastavljen pad privrede, industriju „izvukao“ EPS
Kolubarski kopovi - Copyright 24sedam/Promo/EPS/Danilo Mijatović

Industrijski rast Srbije u decembru od 1,8 odsto na međugodišnjem nivou, bio je zasnovan na porastu proizvodnje rudarstva i proizvodnje elektroprivrede, objavljeno je u novom broju biltena „Makroekonomske analize i trendovi“.

U decembru je nastavljeno opadanje privredne aktivnosti, a rast industrijske proizvodnje je bio rezultat sistemske stabilizacije proizvodnje elektroprivrede, a ne promene u odnosima ponude i tražnje na tržištu, naveli su stručnjaci MAT-a.

Proizvodnja prerađivačke industrije je u decembru međugodišnje opala četvrti mesec zaredom. Kako je navedeno, taj pad se produbljuje, a trend je bio opadajući počev od drugog kvartala i njegove vrednosti su na kraju ove godine osetno niže od proseka prethodne godine.

Najoštriji uticaj na pad proizvodnje prerađivačke industrije i u decembru je zabeležen u oblasti osnovnih metala gde je i do tada vrlo dubok kumulativni pad produbljen do rekordnog nivoa.

Usporen je rast spoljnotrgovinske razmene, a njena vrednost je u periodu januar-oktobar međugodišnje bila povećana za skoro trećinu (32,3 odsto), pri čemu je uvoz rastao znatno brže (36,2 odsto) od izvoza (27,1 odsto), da bi se u novembru međugodišnji porast redukovao na 17,8 odsto.

Ipak, redukcija je bila izrazitija kod uvoza i porast je izneo svega 16,3 odsto, prema rastu izvoza od 20 odsto. U decembru je ova redukcija nastavljena i vrednost spoljnotrgovinske razmene u tom mesecu međugodišnje je povećana za samo 12,5 odsto (izvoza za 13,8 odsto i uvoza za 11,6 odsto). U celoj godini taj porast je izneo 31,1 odsto.

U decembru nije nastavljeno povećanje međugodišnje inflacije, koje je započelo još u februaru 2021.  godine. Inflacija se zadržala na 15,1 odsto jer je mesečni priraštaj  maloprodajnih cena u decembru bio najmanji u celoj godini, iznevši samo 0,5 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike