Svetska banka: Pik inflacije prošao, očekuje se smirivanje

02.11.2022

09:55

0

Autor: S. G.

Svetska banka nije promenila projekcije što se tiče izgleda privrednog rasta za Srbiju, a smatra da je inflacija dostigla svoj vrhunac

Svetska banka: Pik inflacije prošao, očekuje se smirivanje
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Stopa rasta privrede Srbije ostaje za ovu godinu na nivou od oko tri odsto, istakao je danas Lazar Šestović, glavni ekonomista za Srbiju Svetske banke na predstavljanju izveštaja za našu zemlju.

Kako je rekao Šestović, najveći izazovi privrednom rastu su inflacija, a posebno rast cena hrane i goriva.

- Inflacija je oko 14 odsto za septembar i verujemo da je to pik za ovu godinu i da ce se snižavati, a do kraja 2023. godine i vratiti u ciljani raspon - kaže Šestović.

On navodi da je i dalje glavni rizik inflacija, jer se ne zna pouzdano koliko će svetske cene hrane i energenata još otići naviše.

- Drugi rizik je fiskalni deficit koji raste i može dostići nivo veći od sadašnjih četiri odsto, pa i do 10 odsto BDP-a. Takođe, rizik je i snabdevanje energentima, kako domaćinstava tako i preduzeća - ističe on.

U Svetskoj banci navode da se pregovara o još tri zajma u ovom trenutku sa Srbijom, u ukupnom iznosu od 505 miliona dolara, od kojih će prvi od 400 miliona biti namenjen direktnoj podršci budžetu Srbije. Šestović je svakako istakao da je preporuka da država štedi, da se ide oprezno sa javnim dugom, deficitom budžeta, te da se ne prekorače rashodi.

EU diktira stanje

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara rekao je da su zemlje regiona Zapadnog Balkana, nakon snažnog ekonomskog oporavka od kovid krize početkom godine, u drugoj polovini doživele pad, zbog energetske kroze, inflacije i rata u Ukrajini, pa su prognoze rasta korigovane na dole.

- Na fiskalnoj strani, mere koje su države preduzele za suzbijanje inflacije i visokih cena energenata imale su visoku cenu, naročito kod uvoznika energije kao što su Srbija, Severna Makedonija i Kosovo. Uvoz se značajno povećao zbog viših cena energenata i hrane, što je povećalo deficit tekućeg računa, a i javni dug se povećao u uslovima sve restriktivnijeg finansiranja - rekao je Pontara.

On je dodao da je na smanjenje procenjene stope rasta uticalo i usporavanje u evrozoni, koja je izvor tražnje roba i usluga, investicija i doznaka zemalja Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike