Vlada usvojila Akcioni plan za Strategiju razvoja digitalnih veština do 2024.

02.02.2023

15:59

0

Akcionim planom se unapređuje sistem putem kojeg se ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja i drugo

Vlada usvojila Akcioni plan za Strategiju razvoja digitalnih veština do 2024.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji do 2024. godine.

Akcionim planom se unapređuje sistem putem kojeg se ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji, kao i pružanjem uslova za dalje unapređivanje znanja i veština IKT stručnjaka.

Za ostvarenje ovog cilja ključan je zajednički međusektorski rad na podizanju svesti u ovoj oblasti i unapređenju znanja i veština i zato su ovim planom povezane različite institucije, saopšteno je iz vlade.

Na sednici je usvojena Uredba o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara. Uredbom su obuhvaćene sledeće oblasti: zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Vlada je donela Odluku o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zadatak ovog tela je obrazovanje stručnih radnih grupa za unapređenje sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja, finansiranje bezebdnosti saobraćaja i za unapređenje bezbednosti. Članovi vlade su, takođe, saglasni da se uspostavi saradnja opštine Golubac i opštine Koronini u Rumuniji i to u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i fizičke kulture i turizma, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike