Otvorena kancelarija za energetsku tranziciju Zapadnog Balkana

02.03.2021

14:33

0

Cilj otvaranja kancelarije da se zemljama u regionu pomogne u okončanju proizvodnje energije iz prljavih izvora

Otvorena kancelarija za energetsku tranziciju Zapadnog Balkana
Profimedia

Evropska komisija otvorila je u Briselu Kancelariju za energetsku tranziciju Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se zemljama u regionu pomogne u okončanju proizvodnje energije iz prljavih izvora.

Projekat bi trebalo da se sprovede u okviru Evropske zelene agende, s ciljem da do 2050. godine Evropa prestane da emituje više gasova koji izazivaju klimatske promene nego što ih apsorbuje, prenosi portal Indikator.ba.

Kako je objašnjeno u Evropskoj komisiji, cilj je da se omogući pravedna tranzicija uz evropska sredstva, a model bi bio zasnovan na iskustvu koje je EU ostvarila proteklih nekoliko decenija u tranziciji zemalja unutar EU ka čistijim izvorima energije.

Pojašnjeno je da su regioni u BiH obuhvaćeni ovim projektom Tuzlanski i Srednjobosanski kanton, kao i opštine Ugljevik i Gacko, a osim nad Zapadnim Balkanom, ova kancelarija će imati nadležnost i nad ukrajinskim područjima u kojima dominira prljava energija poput uglja.

U EU su naveli da elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu emituju čak 2.000 odsto više sumpor-dioksida i sitnih čestica nego prosek centrala u EU, a 16 termocentrala na Zapadnom Balkanu instalirane snage osam gigavata emituje više zagađenja nego svih 250 centrala u EU.

Pročitajte još

U Sekretarijatu Energetske zajednice kažu da su se zemlje Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa na samitu u Sofiji u novembru prošle godine obavezale da će slediti evropski plan dekarbonizacije i postizanje neutralnosti u ovim česticama do 2050. godine.

– Svojim potpisima šest zemalja Zapadnog Balkana obavezalo se da će uvesti plaćanje emitovanja ugljenika u skladu sa Šemom za trgovanje česticama i smanjiti, a postepeno ukinuti subvencije za ugalj – navode u Sekretarijatu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug