Mađari se obezbedili naftom i preko Janafa

10.01.2023

09:04

0

Autor: 24sedam

Mađarski MOL će preko hrvatskog naftovoda transportovati pola miliona tona nafte

Mađari se obezbedili naftom i preko Janafa
Terminal Janafa na Krku - Copyright Profimedia

Kompanija „Janaf“ koji upravlja naftovodom od ostrva Krka odnosno Jadranskog mora do Srbije i Mađarske, sklopila je novi jednogodišnji ugovor o transportu nafte ka Mađarskoj.

Ugovor sa o transportu pola miliona tona sirove nafte sa mađarskom državnom naftnom kompanijom (koja je vlasnik i hrvatske INE) će biti realizovan od aprila ove do aprila sledeće godine, objavljeno je na internet stranici hrvatske kompanije.

Mađarska se ovime obezbedila da pored ruske nafte koju dobija preko naftovoda sa severositoka "Družba" (što je izuzetak od sankcija EU), sa obezbedila i naftom sa evropskog i bliskoistočnog tržišta.

Po načelu "puno za prazno", nafta će biti transportovana od Omišlja do Gola, što je krak Janafa ka Mađarskoj.

Sa MOL-om je ugovoreno i skladištenje gotovo 150.000 kubika sirove nafte na terminalima u Omišlju i Sisku.

Nekadašnji „Jugoslovenski naftovod“ (napravljen u SFRJ), sada „Jadranski“, krakom preko Sotina glavni je izvoz snabdevanje sirovom naftom Naftne industrije Srbije, odnosno NIS Rafinerije u Pančevu.

„Janaf“ i „NIS“ sklopili su u decembru ugovor o transportu sirove nafte naftovodom od Omišlja na Krku do Pančeva za period od 1. januara 2023. godine do 31. decembra 2024. godine.

Prema tom ugovoru, „NIS“ je rezervisao transportne kapacitete po načelu "puno za prazno" u količini od 6,2 miliona tona, plus-minus deset odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike