Ograničena cena ugrozila benzinske pumpe: MOL upozorava na nestašicu goriva

07.12.2022

09:36

0

Autor: 24sedam

U Mađarskoj je situacija sa snabdevanjem gorivom kritična zbog ograničene cene, upozorava najveći državni snabdevač "MOL"

Ograničena cena ugrozila benzinske pumpe: MOL upozorava na nestašicu goriva
Pumpa - Copyright Profimedia

Benzina i dizela nedostaje u Mađarskoj, tražnja je velika a ponuda mala i situacija je kritična, upozorila je u utorak državna naftna i gasna grupa „MOL“.

Inostrane kompanije koje snabdevaju mađarsko tržište smanjile su u poslednjih godinu dana isporuke jer je Vlada ograničila cenu goriva na 1,16 evra po litri, piše Rojters.

Panične kupovine za zalihe povećale su tražnju a uvoz je otežan cenovnom razlikom na domaćem i inostranom tržištu.

- „MOL“ je i dalje spreman da garantuje sigurnost snabedvanja svojim proizvodima, ali snabdevanje celokupnog tržišta ne može da se garantuje ako se ne poveća uvoz proizvoda u aktuelnom okruženju – saopšteno je iz kompanije.

„MOL“ uvozi više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali je tu „dostigao granice logističkih kapaciteta“, naglasio je generalni direktor Đorđi Baša.

Orban: Oduzećemo ekstra profit

Mađarska vlada će oduzeti „ekstra profit“ naftne i gasne grupe MOL od prodaje goriva i staviti ga u budžet, napisao je danas premijer Viktor Orban na Fejsbuku, izveštava Rojters. Poruka mađarskog premijera usledila je dan nakon što je Vlada odlučila da se ukine ograničenje cena goriva za automobile zbog nestašice na pumpama.

Prošlog vikenda zabeležena je povećana kupovina građana, uplašenih naftnim embargom koji je na ruku naftu uvela EU. Mađarska i dalje može da dobija naftu naftovodima ali je zabranjeno dopremanje brodovima.

I pre embarga zalike ruske nafte su bile male i početkom meseca „MOL“ je obavestio neke trgovce da su smanjenje količine na raspolaganju.

Ograničenje cene traje do kraja godine a Vlada je krajem prošlog meseca nagovestila da će ograničenje važiti i u sledećoj godina samo u slučaju da nafta i dalje bude stizala iz Rusije i ako „MOL“ nastavi s preradom u rafineriji u Šazalombati bez prekida.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike