Srbija na udaru sajber kriminalaca: Talas mejlova koje ne treba otvarati

17.11.2022

11:13

0

Autor: 24sedam

Čitav region Zapadnog Balkana postao je veoma interesantan kriminalcima na internetu u lovu za osetljivim podacima korisnika, pokazuju podaci kompanije "Kasperski"

Srbija na udaru sajber kriminalaca: Talas mejlova koje ne treba otvarati
Hakeri ne miruju - Copyright Foto:Pixabay/ Pete Linforth

Prema podacima i statistikama koje kompanija „Kasperski“ dobija sa svoje KSN mreže, Srbija je pre dve sedmice bila zemlja sa najvećim udelom korisnika napadnutih putem fišing mejlova sa malicioznim fajlom u svom prilogu.

- U najvećem broju slučajeva, taj prilog je bio „agent tesla“ ili „agensla“, dobro poznat kao malver koji pokušava da uspostavi daljinsku kontrolu nad uređajem korisnika, beleži sve podatke unete sa tastature i šalje ih natrag na servere napadača. Činjenica da su se u prvih sedam zemalja sa najvećim brojem napada nalazile gotovo sve preostale zemlje bivše Jugoslavije najbolje potvrđuje koliko je ovaj region interesantan sajber kriminalcima - rekao je Srđan Gligorić, Enterprise

Manager kompanije Kaspersky za region Balkana u obraćanju na konferenciji „Smart eGovernment“ koja je danas održana u Beogradu.

Zbog ovakve žiže interesovanja na Zapadni Balkan i Srbiju, postoji i značajan izazov bezbednosti i za kompleksne sisteme eUprave zemalja.

Svako novo usvojeno tehnološko rešenje može voditi neočekivanim i novim sajber izazovima. Razumevanje i anticipiranje ovih izazova je ključno za njihovo rešavanje, a ono podrazumeva povezivanje i saradnju državnih subjekata na unapređenju IT bezbednosti, upozoravaju iz „Kasperskog“.

Pretnje su ozbiljne a organizacijama koje se nose sa ovim izazovima često nedostaju relevatna iskustava, ali i pristup adekvatnim veštinama i resursima potrebnim da donesu ispravne odluke u oblasti sajber bezbednosti.

Srbija po razvoju e-uprave prepoznata u svetu

Najviši standardi sajber bezbednosti jedni su od osnovnih preduslova za kompetentne, pouzdane i efikasne servise elektronske uprave.

U ovogodišnjem izveštaju UN-a, koji prati razvoj elektronske uprave članica ove svetske organizacije, Indeks razvoja elektronske uprave Srbije vrednovan je najvišom ocenom, pa se ona plasirala kao najbolja u regionu i, prema razvijenosti ovih servisa, na 40. mesto među 193 zemlje u svetu.

Pixabay/StartupStockPhotos
 

Trend servisa i usluga u elektronskom obliku primenjuje se u svim državama sveta, ali postoje određeni rizici od sajber pretnji. Prethodnih meseci mogli smo da čitamo o parališućim napadima na vladine i druge institucije od javnog značaja u gotovo svim zemljama našeg neposrednog okruženja - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj. I građani Srbije su to osetili na svojoj koži kada im je na neko vreme bilo otežano korišćenje usluga RGZ ranije ove godine, saopšteno je iz kompanije.

Vlade širom sveta imaju zadatak da razviju i održe sajber bezbednosne kapacitete koji osiguravaju nacionalnu bezbednost, ali ujedno i da omoguće bezbedno koriščenje kompleksnih sistema digitalnih servisa svoje e-uprave. Zadatak je dodatno usložnjen činjenicom da izazov može doći od svakog pojedinačnog korisnika koji koristi servis e-uprave, a koji je izložen rizicima u onlajn svetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike