Crni decembar za Maska i Teslu

24.12.2022

18:35

0

Autor: 24sedam

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu dugo će pamtiti ovaj decembar, u kome je njegova firma za pravljenje automobila na struju izgubila 219 milijardi dolara

Crni decembar za Maska i Teslu
Ilon Maks i fabrika Tesla - Copyright Profimedia

Suludi obrti događaju se ovih dana na američkoj berzi a jedan od njih nimalo ne prija doskora najbogatijem čoveku na planeti i a odnedavno i upravljačem jedne od najuticajnijih društvenih mreža – Tviterom.

Autokompanija „Tesla“ milijardera Ilona Maska samo je u decembru izgubila 219 milijardi dolara vrednosti na berzi. Da dubina ponora najpoznatijeg svetskog proizvođača električnih automobila bude jasnija, „Blumberg“ daje poređenje sa najvećim proizvođačem konvencionalnih vozila – „Tojotom“. Mesečno srozavanje „Tesle“ gotovo da je jednako koliko cela japanska kompanija vredi.

A dubioza nije samo decembarska, ozbiljan pad cene je krenuo početkom novembra 2021. godine i sa 407 dolara akcija se survala na današnjih 123. To je neverovatan pad od gotovo 70 odsto.

Problemi se gomilaju

Kako je vreme prolazilo, Masku su se problemi samo gomilali. Na glavnom globalnom tržištu za „Teslu“, Kini, konstantno pada cena e-automobila ali i proizvodnja podružnice američke firme.

Istovremeno, pojeftinjenje pod pritiskom tržišta se događa i u SAD. I na kraju, kao da  automobilske muke Masku nisu bile dovoljne ,nego se u 2022. upustio i u kupovinu društvene internet mreže Tviter.

Ta kupovina, teška 44 milijarde dolara, dodatno je zabrinula investitore u „Teslu“, koji više nisu ubeđeni da se najveći pojedinačni vlasnik Mask, dovoljno koncentriše na probleme fabrike i sve brojniju konkurenciju proizvođača e-automobila.

Screenshot: Bloomberg
Zabrinjavajuća situacija za Teslu: Kretanje cene u pet godina

Za pravo im daju i prodaje akcija „Tesle“, koje je Maks morao da uradi kako bi platio račun za Tviter. To što je obećao da neće prodavati akcije u 2023. nije smirilo nervozu ulagača niti ubedilo tržište. Oni imaju iskustva sa sličnim obećanjima iz aprila i avgusta, a ipak prodate akcije za milijarde dolara.

A nije da se na proizvodnim linijama „Tesle“ ništa ne dešava, što bi moglo da donese profit. Fabrika je konačno počela da isporučuje polu-kamion (semitruck), koji se obećava već godinama, a planira da proizvede i takođe dugo najavljivani kamionet „sajbertrak“ (Cybertruck).

Međutim, od dana prvih najava do danas svet se umnogome promenio i sada tržištem drma visoka inflacija i visoke kamatne stope, koje su izazov i za do juče u rastu nedodirljivu „Teslu“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike