Bačena rukavica: „Teslin“ rival „Lucid motors“ izlazi na berzu

23.02.2021

10:20 >> 11:36

0

Proizvođač luksuznih električnih automobila Lucid motors se spaja sa Čerčil kapital IV (ČIV) i sa 11,75 milijardi dolara vrednom budućom firmom izlazi na

Bačena rukavica: „Teslin“ rival „Lucid motors“ izlazi na berzu
Copyright Screenshot: Youtube/ Electric Future

Kompanija „Lucid“, čiji je šef bivši inženjer “Tesle” Britanac Peter Rolinson, još jedna je u nizu koja će putem inicijalne javne ponude (IPO) iskoristiti navalu investitora u sektor električnih vozila, iniciranu nedavnim skokom vrednosti “Teslinih” akcija i pooštravanjem propisa o emisiji gasova u Evropi i drugde, prenosi Rojters.

Sporazum „Lucida“ sa ČIV-om uključuje privatnu investiciju od 2,5 milijarde dolara iz Saudijskog fonda za javne investicije i fondova kojima upravljaju BlekRok i drugi.

Austrija: Državni auto na struju

Austrijska vlada donela je odluku da od iduće godine nova državna službena kola budu samo na elekrični pogon. Planirano je da se do 2027.u potpunosti iz voznog parka države isključe sva vozila na tečno gorivo. Vicekancelar Verner Kogler kazao je da Austrija želi da prednjači time što će država “dekarbonizovati“ svoj vozni park. Inače, Kogler već sada ima “audi” na električni pogon kao službeno vozilo.

Akcije ČIV-a kojima se trguje na berzi pale su nakon objave ove vesti u ponedeljak uveče gotovo za trećinu na 40,35 dolara na volatilnom produženom trgovanju, čime je tržišna kapitalizacija spojene kompanije iznosila oko 64 milijarde dolara. Poređenja radi, tržišna vrednost giganta iz sektora klasičnih automobila „Dženeral Motorsa“ je oko 76 milijardi dolara.

Iz „Lucida“ su naveli da su na putu da počnu proizvodnju i isporuke svoje prve luksuzne limuzine “lucid er” u Severnoj Americi u drugoj polovini ove godine. Prvobitno su planirali da krenu sa isporukama na proleće 2021. godine. Fabrika najavljuje isporuku 20.000 vozila iduće godine, nakon čega će do 2026. povećati količinu na 251.000 vozila  dodavanjem drugih modela kao što je električni sportski terenac.

Pročitajte još:

S početnom cenom od 77.400 dolara, limuzina “lucid er” ćbi trebalo da bude prva s dometom od 805 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Nakon što je „Lucid“ odredio cenu svoje limuzine, šef “Tesle” Ilon Mask je najavio sniženje cene svoje vodeće limuzine „modela s“.

– Rukavica je bačena! – napisao je Mask na svom Tviter nalogu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike