Investitori beže u dolar i obveznice: Akcije pale na jednomesečni minimum

29.08.2022

07:25

0

Autor: 24sedam

Federalne rezerve još jednom pogurale svetski kapital iz nesigurnog prinosa akcija kompanija u bezbednost državnih hartija i rezervne svetske valute

Investitori beže u dolar i obveznice: Akcije pale na jednomesečni minimum
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izjava šefa Federalnih rezervi SAD (Fed) Džeroma Pauela da će kamatna stopa da se diže još i na duže staze, ponovo su oborile cene akcija na berzama a reperne dvogodišnje hartije od vrednosti Trezora SAD podigle na nivo koji nije viđen od 2007. godine, pred finansijski slom zbog balona cena nekretnina. To dolaru svakako prija, i on se održava na rekordnom nivou prwema drugim velikim valutama.

Globalni indeks akcija pao je za dva odsto, na jednomesečni minimum, a najviše su pogođene tehnološke firme. U SAD je tehnološki indeks Nasdak (Nasdaq 100) pao za jedan odsto, koliko su izgubili i evropski fjučersi, javlja Blumberg.

Dok berze kapitala trpe, dolar se drži na rekordnoj vrednosti i naveliko pritiska jen, funtu i juan.

Jutros je na valutnim berzama vrednost dolara prema korpi svetskih valuta dosegao novi najviši nivo u 20 godina. Dolarski indeks je sa 108,78 poena u petak skočio na 109,40.

 

Screenshot: Bloomberg
Dolar na rekordnom nivou prema evru


Džerom Pauel je u obraćanju ne jednom skupu prošle nedelje rekao da visoka inflacija zahteva akciju koja će potrajati i da popuštanja monetarne politike neće biti u skorije vreme. Upozorio je javnost da sed pripremi za „ekonomsku bol za domaćinstva i biznis“. Signal iz Feda je da referentna stopa „kada jednom dođe do finalnog povišenja, tamo će ostati neko vreme“.

- Tržište sada ima problem da to svari – komentariše za Blumberg televiziju En Sonders, glavni strateg kompanije „Čarls Švab“.

- Moramo da se spustimo ispod 4.000 poena u kratko vreme. Tržište mora da prihvati činjenicu da Fed ostaje agresivan sve dok se ne slomi inflacija – smatra i Pol Kristofer, šef za globalna tržišta u „Vels Fargo institutu za investicije“.

Ovakva najava tvrdog prizemljenja američke ekonomije je oborila i bitkoin, na nivo ispod 20.000 dolara. Zlato je nešto malo izgubilo na vrednosti a nafta dobila, jer se investitori plaše problema sa snabdevanjem.

Obveznice skočile i u Evropi

I evropske akcije su danas naglo pale, dok su prinosi na obveznice porasli, nakon komentara čelnika Evropske centralne banke i pojačanja straha kod invetitora od agresivnih mera za suzbijanje inflacije.

Panevropski indeks Stoxx 600 pao je za 0,8 odsto na najniži nivo u prethonih više od jednog meseca. Najviše su pale tehnološke akcije za 1,4 odsto. Desetogodišnji prinos Nemačke je skočio za 10 baznih poena (bps) na najviši nivo u dva meseca, prenosi Rojters.

Članica odbora Evropske centralne banke (ECB), Izabel Šnabel, upozorila je tokom vikenda da centralne banke moraju da deluju snažno u borbi protiv inflacije, čak i ako je to odvuklo privrede u recesiju. Priključio joj se i član Upravnog saveta Evropske centralne banke Fransoa Vileroj de Gal, koji u subotu rekao da je banci potrebno još jedno "značajno" povećanje u septembru. Martins Kazaks iz ECB rekao je da je recesija evrozone vrlo verovatna, ali da samo to ne bi snizilo inflaciju i da bi banka trebalo da se odluči za veliko povećanje stope sledećeg meseca.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike