Nada u rast: Raspoloženje u nemačkoj privredi dosta ojačalo

19.12.2022

11:01

0

Neizvesnost je smanjena, a opao je i broj neizvršenih narudžbina proizvođača, saopštio je institut IFO

Nada u rast: Raspoloženje u nemačkoj privredi dosta ojačalo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rapoloženje u nemačkoj privredi je znatno ojačalo u decembru, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, porastao na 88,6 poena sa 86,4 poena u novembru. Poboljšanje poslovnog sentimenta dolazi nakon šest uzastopnih meseci pada indeksa koji se odnosi na ocenu trenutne poslovne situacije preduzeća, navodi se u saopštenju minhenskog instituta dostavljenog Tanjugu.

Kompanije su svoju trenutnu poslovnu situaciju sada ocenile kao bolju, a osetno su se poboljšala i njihova poslovna očekivanja za naredne mesece. Nemačka preduzeća ulaze u sezonu praznika sa osećanjem nade, konstatuje IFO, dodajući da je poslovna klima poboljšana u skoro svim privrednim oblastima.

U proizvodnji je indeks raspoloženja porastao ovog meseca na minus 5,6 poena sa novembarskih minus 11,5 poena, a posebno su snažno porasla njihova buduća očekivanja.

I trgovcima bolje

Proizvođači su takođe zadovoljniji svojim trenutnim poslovanjem. Neizvesnost je smanjena, a opao je i broj neizvršenih narudžbina proizvođača. Poslovna klima u sektoru usluga je nastavila u decembru uzlazni trend, pri čemu se indikator popeo na minus 1,2 poena sa minus 5,3 poena prethodnog meseca, pre svega usled opadanja pesimizma kada je reč o perspektivama za narednih šest meseci.

I pružaoci usluga su svoju trenutnu poslovnu situaciju ocenili boljom. U trgovini, indeks poslovnog raspoloženja je skočio na najviši nivo od juna, sa novembarskih minus 26,9 poena na minus 20 bodova u decembru. Trgovci su svoju trenutnu situaciju prvi put od avgusta ocenili kao blago pozitivnu. Njihova očekivanja su i dalje pesimistična, ali manje nego u novembru.

Profimedia
Građevinarstvo i dalje u padu...

Suprotno kretanjima u svim gore navedenim sektorima, poslovna klima u nemačkom građevinarstvu se ovog meseca blago pogoršala. Indeks se spustio na minus 22,2 poena, u odnosu na minus 21,5 poena u novembru. Građevinska preduzeća su nešto manje zadovoljna trenutnom situacijom, dok su se njihova očekivanja neznatno poboljšala, ali su i dalje pretežno pesimistična, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike