Bolje od očekivanog: Blagi pad biznis raspoloženja u Nemačkoj, ali i nešto nade

25.10.2022

09:41

0

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika blago je palo u oktobru, ali ima i dobrih naznaka, kaže analiza instituta IFO

Bolje od očekivanog: Blagi pad biznis raspoloženja u Nemačkoj, ali i nešto nade
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemački biznismeni još malo su u oktobru povećali svoje trenutno nezadovoljstvo poslovnom klimom, ali je generalno raspoloženje iznad nivoa koji su predviđali analitičari, pokazuju rezultati istraživanja instituta IFO.

Očekivanja kompanija u pogledu budućih aktivnosti poboljšala se iako je smanjeno njihovo zadovoljstvo trenutnim poslovanjem.

Indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, skliznuo je u oktobru na 84,3 poena sa 84,4 poena u septembru, dok su analitičari u anketi Rojtersa predviđali pad na 83,3 boda.

Međutim, indeks budućih poslovnih očekivanja nemačkih kompanija popeo se ovog meseca na 75,6 poena sa septembarskih 75,3 boda, što je njegov prvi rast od maja.

- Njihova očekivanja su se poboljšala, ali ih dalje brine šta nose naredni meseci. Pred nemačkom ekonomijoj je teška zima - rekao je predsednik IFO, Klemens Fuest.

Nemačka vlada očekuje da će najveća evropska ekonomija skliznuti u recesiju sledeće godine jer energetska kriza, rast cena i uska grla u snabdevanju uzimaju danak.

Uoči zvaničnog saopštenja statističkog zavoda Destatis o privrednom rastu, koje treba da bude objavljeno petak, ekonomski stručnjaci koje je anketirao Rojters procenili su da će bruto domaći proizvod u trećem kvartalu zabeležiti pad od 0,2 posto u odnosu na drugo tromesečje.
Institut IFO prognozira privredni pad Nemačke od 0,6 procenata u četvrtom tromesečju 2022.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike