Svetska banka: Pad evropskih tržišta u usponu 4,4 odsto

07.10.2020

07:24

0

Tempo oporavka zavisi od trajanja pandemije korona virusa, raspoloživosti i distribucije vakcina, kao i razmera poboljšanja globalne trgovine i investicija, n

Svetska banka: Pad evropskih tržišta u usponu 4,4 odsto
Copyright Svetska banka procenjuje da se oporavak ekonomske aktivnosti očekuje 2021. godine, u rasponu od 1,1 odsto do 3,3 odsto; Profimedia

Rastuće ekonomije zemalja u razvoju Evrope i centralne Azije zabeležiće ove godine pad aktivnosti od 4,4 procenta, što predstavlja najgoru recesiju od globalne finansijske krize 2008, navodi se u danas objavljenom ažuriranom izdanju Ekonomskog izveštaja Svetske banke za ovaj region.

– Oporavak ekonomske aktivnosti očekuje se 2021. godine, u rasponu od 1,1 odsto do 3,3 odsto. Ova prognoza je i dalje veoma neizvesna, uz rizik lošijeg ishoda – navodi se u izveštaju koji je saopštila Kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Planovi za oporavak

Kako se ističe, tempo oporavka zavisi od trajanja pandemije korona virusa, raspoloživosti i distribucije vakcina, kao i razmera poboljšanja globalne trgovine i investicija.

– Kao rezultat, rast u regionu može biti slabiji od očekivanog u slučaju pogoršanja pandemije – kaže se u saopštenju.

U ovako izazovnim vremenima, kako se navodi, zemlje Evrope i centralne Azije moraju da prave planove za period nakon trenutnih kriza i pripreme se za snažan postpandemijski oporavak. To znači osnaživanje uprave, poboljšanje investicione klime, kao i podsticanje inovacija i digitalnog razvoja.

Otklanjanje prepreka

Svetska banka ističe i da pandemija korona virusa i prateće mere za suzbijanje njenih efekata imaju snažan uticaj na srpsku privredu, uz procenu da će pad BDP-a Srbije iznositi tri odsto ove godine, i da će naredne godine započeti oporavak “sporim tempom”.

– Srbija treba da radi dalje na otklanjanju prepreka za rast privatnog sektora koje su posledica slabe uprave i birokratije – piše, između ostalog, u izveštaju Svetske banke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike