Ugalj na klimaksu: Rekordna proizvodnja i potrošnja u svetu

16.12.2022

08:43

0

Globalna proizvodnja uglja obara rekorde, proizvodnja struje iz ovog energenta takođe ali analitičari očekuju da od 2025. ugalj počinje da odlazi u istoriju

Ugalj na klimaksu: Rekordna proizvodnja i potrošnja u svetu
Ugalj ne gubi popularnost - Copyright Profimedia

Globalna potrošnja uglja u 2022. biće veća za 1,2 posto i prvi put će premašiti osam milijardi tona u jednoj godini, što je rekord postavljen 2013, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U Godišnjem izveštaju IEA takođe se predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, pošto pad korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju.

To znači da će ugalj i dalje biti najveći pojedinačni izvor emisije ugljendioksida u globalnom energetskom sistemu, prenosi Rojters poruku IEA.

Procenjuje se da će najveći porast potražnje za ugljem biti u Indiji, sadam posto, zatim u Evropskoj uniji šest odsto i Kini 0,4 posto.

- Svet je blizu vrhunca upotrebe fosilnih goriva, pri čemu će potrošnja uglja prva opasti, ali još nismo blizu toga - kaže Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA.

Veća tražnja i u Evropi

Potražnja za ugljem u Evropi je porasla zbog većeg prelaska sa gasa na ugalj usled visokih cena „plavog energenta“ nakon što je dotok ruskog gasa smanjen.

Međutim, očekuje se da će evropska potražnja za ugljem do 2025. godine pasti ispod nivoa iz 2022, navodi se u izveštaju.

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja će ove godine porasti na novi rekord od oko 10,3 teravatsati, dok će proizvodnja uglja skočiti za 5,4 procenta na oko 8,3 milijarde tona, što je takođe rekord svih vremena.

Očekuje se da će proizvodnja dostići vrhunac sledeće godine, a do 2025. bi trebalo da padne ispod nivoa iz 2022.

Tri najveća proizvođača uglja - Kina, Indija i Indonezija - ove godine će dostići rekorde proizvodnje, ali uprkos visokim cenama i dobrim maržama za proizvođače uglja, nema znakova povećanja investicija u izvozno vođene projekte uglja.

To ukazuje na oprez investitora i rudarskih kompanija prema srednjoročnim i dugoročnim izgledima za ugalj, navodi se u izveštaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike