EPS dobija 49 miliona evra od EU: Podrška za hidro i solarne projekte

09.12.2022

13:13

0

Bespovratna razvojna pomoć za EPS, iz programa EU, stiže za četiri projekta u hidro i solarnom sektoru, kao i za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje iz vetra

EPS dobija 49 miliona evra od EU: Podrška za hidro i solarne projekte
Elektroprivreda Srbije - Copyright 24sedam/S.Š.

EPS je objavio da će dobiti 49 miliona evra bespovratne razvojne pomoći iz programa EU za četiri projekta u hidro i solarnom sektoru, kao i za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje iz vetra.

U dokumentu objavljenom na sajtu EPS-a navodi se da će bespovratno dobijenih 16,1 milion evra biti upotrebljeno za revitalizacija "Vlasinskih HE", za izgradnju vetroparka Kostolac dobijeno je 31,2 miliona evra, a podrška za izrade investiciono-tehničke dokumentacije za razvoj projekata solarnih elektrana Morava i Kolubara A je od po 860.000 evra.

V. d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević ocenio je da se radi o velikom uspehu za EPS.

- Po prvi put jednom predlagaču istovremeno je odobreno više projekata za dobijanje grantova. I ta pozitivna ocena za naše projekte potvrda je da radimo u dobrom pravcu, a evropske institucije su sigurne da sredstva idu u prave ruke - izjavio je on.

Sredstva dobijena za Vlasinske HE su oko 20 odsto ukupne procenjene vrednosti projekta od 77,5 miliona evra. EPS tokom 2023. godine planira završetak aktivnosti na finansiranju projekta, objavu tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora sa budućim isporučiocima opreme, dok su pripreme za samu revitalizaciju već u toku.

Za dobijenu podršku za solarne elektrane Morava i Kolubara A uslov je bio obezbeđenje potencijalnog kreditora, što je EPS uspeo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. EPS navodi da je očekivano vreme završetka izgradnje obe solarne elektrane po projektnom planu 2027. godina.

Solarna elektrana u TE Kolubara A planirana je na odlagalištu uglja i deponiji pepela i procenjeno je ulaganje od 80 miliona evra. Solarna TE Morava biće na širem području naselja Svilajnac, na deponiji pepela i šljake, uz ulaganje od 50 miliona evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike