Cena je visoka, ali struja mora da poskupi: Privreda se sprema na novi udar

09.11.2022

06:35

0

Poskupljenje struje za privredu je u Srbiji neminovnost koju su već iskusile kompanije po Evropi, ali postoji nada da cena neće otići toliko da ugrožava proizvodnju

Cena je visoka, ali struja mora da poskupi: Privreda se sprema na novi udar
Ilustracija - Copyright Profimedia

Struja za privredu će poskupeti, najverovatnije od 1. januara sledeće godine, kad ističe rok za aktuelnu "preporuku“ Vlade Srbije "Elektroprivredi Srbije“ (EPS) da cenu struje za komercijalne korisnike drži na najviše 97,5 evra po megavat-času.

Poskupljenje je neminovno, pokazale su i najave iz samog vrha države, uz obećanje da cene neće ići više od 10 odsto, ali pokazao je to i rebalans budžeta za ovu godinu, gde je država preuzela milionske gubitke EPS-a i „Srbijagasa“ zbog uvoza preskupe struje i gasa sa evropskog tržišta u ovoj godini.

Svi gledaju u istom pravcu...

Sa desetak odsto poskupljenja, koje će verovatno biti podvedeno pod novu „preporuku“ Vlade jer komercijalno tržište je slobodno, za razliku od prodaje struje domaćinstvima, gde Vlada (formalno Agencija za energetiku) određuje cenu, megavat-čas električne energije bi bio oko 107 evra.

Nada da struja može da poskupi „samo“ toliko ima osnova u trenutnom stanju na veoma problematičnom energetskom tržištu Evrope. A tamo, sve oči uprte su u – gas.

- Cena struje na berzi je trenutno od 150 do 200 evra za megavat-čas, fjučerski za novembar i decembar su na nivou 220-250 evra, a oni za januar, februar, mart su već na 400-550 evra za megavat-čas. Ali to su cene na današnji dan, sve zavisi od toga kako će se kretati cena gasa, a ona je sada u padu. Pritom, tržišta struje nisu likvidna, jer niko ne zna šta može da očekuje ili kada, da li će cena rasti ili padati, pa svi kupuju samo onoliko koliko im baš nedostaje. Svi očekuju da će nešto da se desi, ali ne znaju u kom smeru – objašnjava za 24sedam Dejan Stojčevski, tehnički direktor regionalne berze struje Seepex.

On kaže da cena struje inače sezonski raste i obično je najskuplja u januaru i februaru, ali da su normalni koraci poskupljenja 50 – 70 – 100 evra, a sadašnji od 200 – 250 – 550, mogu se pripisati samo energetskoj krizi i ceni gasa.

- Ovolike cene su neizdržive za privredu na dugi rok, ne samo srpsku, koja je malo tržište, nego za sve u Evropi. Ako gasa bude dovoljno u januaru, i cene bi mogle da budu niže, ali ako ga ne bude bilo... - napominje Stojčevski.

Što se tiče domaće cene za privredu, Stojčevski ističe da ona ne može da se bazira samo na berzanskoj ceni struje.

- Mi ne znamo koji je taj deo struje koji EPS uvozi, da li je to polovina, trećina, ili manje, i po kojoj ceni. Pa onda na osnovu toga da se dobije neka srednja cena s kojom može da se kalkuliše – kaže Stojčevski.

Situacija za EPS bi, što se tiče uvoza struje, mogla da se popravi već početkom sledeće godine, kada se očekuje da će da se otklone formalno-pravne prepreke za puno učestvovanje na tržištu fjučersa. Trenutno, EPS može da prodaje struju preko terminskog tržišta, ali problemi nastaju kada bi, zbog nekompatibilnosti domaćeg zakonodavstva, trebalo da je kupi.

Zbog obaveza plaćanja poreza, i to na „uvoz“ papira (tj. ugovora, jer fjučers je samo to), a ne stvarno struje cena i za EPS i za bilo koju drugu firmu ili fabriku iz Srbije koja bi želela da je se obezbedi električnom energijom, ispada viša nego što je na tržištu.

Cena struje realno ne može mnogo naviše

Cena struje za privedu u Srbiji i sa poskupljenjem ne može da bude ni blizu „tržišne“, ako se pod tim podrazumeva prosečna cena struje u EU. A ona je za prvih šest meseci ove godine 160 evra bez taksi ili oko 180 evra sa taksama, kaže Evrostat.

Screenshot: Eurostat
 

U preskupoj Grčkoj firme plaćaju više 360 evra, Italiji 250, u lokomotivi Evrope – Nemačkoj, oko 180, dok su zemlje s kojima bi Srbija trebalo da se poredi i takmiči na proseku EU od 150 do 160 evra.

Dok je srpskim firmama ovaj vid energije ove godine poskupeo sa 77 na 97 evra (29 odsto), u Evropi je taj rast bio prosečno 39 odsto, kaže analiza poslednjeg biltena Makroekonomske analize i trendovi.

To je prosek, jer cena struje za grčke kompanije uvećana je dva i po puta (158,2 odsto), u Rumuniji, cene su uvećane 136,7 odsto, Severnoj Makedoniji 123,9 odsto…
Cena se u ovom periodu u Evropi za privredu jedino nije menjala u Crnoj Gori (103 evra), BiH i Albaniji (127 evra).

Prosečna cena električne energije za privredu sa uračunatim PDV-om i taksama u Srbiji je sa 9,5 €cent/kWh iz prvog polugođa 2021. za godinu dana otišla na 11,6 €cent/kWh, odnosno uvećana je za 21,3 odsto.

Sa više od najavljenih 110, ili 120 evra po megavat-času, koliko se u stručnoj javnosti šuška da bi struja mogla/morala da poskupi, srpska privreda više ne bi bila konkurentna u svetu. Time bi se srušio jedan od dva stuba na kojima počiva i dalje jak izvoz Srbije, kao i privlačnost za strane investitore – jeftina energija i jeftina radna snaga.

Kompanije u Srbiji imaju u proseku dvostruko niže troškove za električnu energiju u odnosu na njihovu konkurenciju iz EU, i narušavanje toga bi bilo pogubno po izvoznu privredu Srbije.

Drugo, ne bi ni trebalo da poskupi, jer proizvodnja struje u Srbiji je relativno jeftinija od one na Zapadu. Trenutno se u dnevnom piku oko 65 odsto potrošnje struje podmiruje iz termoelektrana na ugalj na koji se ne plaća karbonska taksa (90 evra po toni emitovanog CO2 u EU), a 25 odsto iz hidroelektrana, dok elektrane na preskupi gas pokrivaju manje od osam 10 odsto proizvodnje/potrošnje.

Screenshot: energyflux.rs
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike