I to je moguće: Poreznici "zabranili rad" i zapečatili kafe aparat u Kragujevcu

08.12.2022

06:35

0

Autor: G.M.Š.

Šta stoji iza priče po kojoj je poreska inspekcija, i to u zgradi gradske ispostave Poreske uprave, "zabranila rad“ aparata za kafu

I to je moguće: Poreznici "zabranili rad" i zapečatili kafe aparat u Kragujevcu
Copyright Pixabay

U zgradi Gradske poreske uprave republička poreska inspekcija zabranila je rad aparatu za kafu jer "nije izdavao fiskalne račune“, siže je intrigantne vesti koju je objavio jedan kragujevački medij.

Naravno, kafe aparatima se ne zabranjuje rad nigde, pa ni u Srbiji, niti oni izdaju fiskalne račune (tj. njihove odsečke) zbog čijeg bi se neizdavanja mogla odrediti kazna.

Daleko od "egzotike“

A to što je kafe aparat u gradskoj poreskoj upravi Kragujevca zaista "zapečaćen“ trakama poreske inspekcije, kao što se videlo na fotografiji koju je objavio lokalni medij, posledica je jedne druge, sasvim obične procedure.

Na zvanično objašnjenje portal 24sedam čeka odgovor iz centrale Poreske uprave Ministarstva finansija u Beogradu, na koje smo upućeni iz kragujevačke filijale.

Međutim, ono što smo nezvanično saznali daleko je od "egzotike“ iz medijske priče. Ne radi se o zabrani rada aparata, niti o tome što aparat (kao ni svaki drugi sličan) ne izdaje račun, već o tome da je pečaćenjem aparata kažnjena za neizdavanje računa firma čije je kafe aparat vlasništvo.

Naime, aparat je u zgradi Gradske uprave u Kragujevcu postavljen na osnovu tendera koji je dobila firma "Kubizma“ iz Batočine.

Zbog firme "trpi" aparat

Nakon što je poreska inspekcija utvrdila prekršaj sa neizdavanjem računa, između ostalog je zapečaćen i pomenuti aparat, nezvanično smo saznali u Kragujevcu.

Druge detalje nismo uspeli da otkrijemo jer za razgovor sa medijima ovlašćenje ima samo centrala Poreske uprave u Beogradu.

O tome šta se i kako dogodilo sa ovim aparatom, probali smo da saznamo i u firmi "Kubizma“, ali su nam tamo samo rekli poručili da "znaju o čemu se radi“ i da će nam se oni javiti kada budu mogli". Međutim, to se nije dogodilo pa smo ostali uskraćeni za detaljnije objašnjenje celog slučaja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike