Dato zeleno svetlo modelu za oporezivanje frilensera: Dobiće prava na penziono i zdravstveno osiguranje

04.12.2022

17:07

0

Više izmena zakona tiču se zaokruživanja sistema efiskalizacije i efakture, kao i ispravljanja uočenih nedostataka u praksi

Dato zeleno svetlo modelu za oporezivanje frilensera: Dobiće prava na penziono i zdravstveno osiguranje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Odbor za finansije prihvatio je brojne izmene i dopune zakona, potvrdio neke zajmove, i dopunio planove više institucija za 2022. godinu. Najviše pažnje poslanika privuklo je rešavanje problema legalizacije frilensera kroz, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, dogovor sa udruženjima na osnovu kog obe strane dobijaju.

Rekao je da uz dogovoreno plaćanje poreza i doprinosa ta vrsta preduzetnika dobija i prava na penziono i zdravstveno osiguranje. Izmene nekih zakona povezane su sa donošenjem budžeta koji je odbor prethodno prihvatio.

Više izmena zakona tiču se zaokruživanja sistema efiskalizacije i efakture, kao i ispravljanja uočenih nedostataka u praksi. Odbor je prihvatio izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o porezu na imovinu kao i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Zeleno svetlo odbora dobile su izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o republičkim administrativnim taksama, Carinskog zakona i Zakona o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. Saglasnost je data na izmene i dopune: Zakona o elektronskom fakturisanje i Zakona o fiskalizaciji.

Odbor je prihvatio predlog zaduživanja kod NLB Komercijalne banke za finansiranje izgradnje u 2023. godini brze saobraćajnice ka Požarevcu i Golupcu. Potvrđen je i sporazum o zajmu od 44,9 miliona evra od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a za projekat energetske efikasnosti i čiste energije za građane.

Saglasnost je data i na Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji sa Kraljevinom Španijom. Zeleno svetlo dobile su izmene planova RFZO, Nacionalne službe za zapošljavanje i vojnog fonda socijalnog osiguranja a na osnovu nedavno usvojenog rebalansa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike