Oni su za tri godine uvećali imovinu za više od 150.000 evra, a nisu imali tolike prihode!

03.06.2022

18:15 >> 18:59

0

Poreznici su ispitali veliki broj građana o stanju imovine i prihodima koje ostvaruju

Oni su za tri godine uvećali imovinu za više od 150.000 evra, a nisu imali tolike prihode!
porez a - Copyright 24sedam/Profimedia/Pixabay

Poreska uprava Srbije je od dana stupanja na snagu Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, koji se primenjuje od 12. marta 2021. godine, pročešljala imovinsko stanje više od 1,2 miliona građana, saznaje 24sedam.

Opsežne akcije poreskih inspektora, specijalno obučenih za ovaj posao, traju više od godinu dana. Kako su za 24sedam objasnili u Poreskoj upravi, sektor koji obavlja kontrolu porekla imovine građana utvrđuje da li je fizičko lice u određenom periodu imalo uvećanje vrednosti imovine.

Čekiraju i akcije, štednju, opremu...

- Poreska uprava masovno je obradila podatke o imovini i prihodima za više od 1.200.000 građana. Naš sektor utvrđuje da li je fizičko lice u određenom periodu imalo uvećanje vrednosti imovine, pod kojom se podrazumevaju nepokretne stvari, finansijski instrumenti, udeli u pravnom licu, oprema za obavljanje samostalne delatnosti, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, kao i druga imovinska prava, i da li  je to uvećanje vrednosti imovine u skladu sa prihodima koje je ta osoba prijavila nadležnom poreskom organu - objašnjavaju za 24sedam u Poreskoj upravi.

Kako su nam otkrili, upoređivanjem podataka o uvećanju imovine sa prijavljenim prihodima, u ovom trenutku je identifikovano više od 13.000 građana.

- Njihovi podaci o imovini zaslužuju punu pažnju Poreske uprave. Zapravo, to su ona fizička lica koja su imala uvećanje vrednosti imovine od preko 150.000 evra u posmatranom periodu, a čiji prijavljeni prihodi u istom periodu ne daju odgovor na pitanje iz kojih izvora je ostvareno uočeno povećanje vrednosti imovine - navode u Poreskoj upravi.

U toku poslednje provere

Inače, uslov za pokretanje postupka kontrole je da se u prethodnom postupku učini verovatnim da najviše u tri uzastopne kalendarske godine građanin ima razliku između uvećane vrednosti imovine i prijavljenih prihoda u iznosu većem od 150.000 evra.

Na pitanje da li je i za koliko građana utvrđeno takvo uvećanje imovine, i da li je i na koji način neko zbog toga kažnjen, u Poreskoj upravi odgovaraju:

- Postupci provere građana kod kojih je utvrđena razlika između uvećane vrednosti imovine i prijavljenih prihoda u iznosu većem od 150.000 evra su u toku. O rezultatima naših aktivnosti, javnost u Republici Srbiji će biti blagovremeno obaveštena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike