Manje od nedelju dana: Mladi se za 5.000 prijavljuju od 1. decembra

25.11.2022

08:22

0

Srbija nosi sa krizom bolje od drugih, stabilnija je ali i otpornija, tvrdi ministar finansija Siniša Mali

Manje od nedelju dana: Mladi se za 5.000 prijavljuju od 1. decembra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da 1. decembra kreće prijava za novčanu pomoć od 5.000 dinara za mlade, a da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti 720 evra.

- Već od 16. do 19. ili 20. decembra ćemo svima isplatiti ovu pomoć. Preko milion mladih je primilo prve dve pomoći. Srbija se nosi bolje od drugih sa krizom, stabilniji smo, sačuvali smo radna mesta i fabrike. Godinu smo počeli jednokratnom pomoći penzionerima od 20.000 dinara, dva puta po 100 evra mladima, nabavljali smo energente, i uz sve to uspeli smo da zadržimo stabilnost - rekao je ministar finansija Siniša Mali gostujući na TV Pink.

Ministar je naveo da je ceo svet u najvećoj ekonomskoj krizi od Drugog svetskog rata ali da je Srbija reagovala jako i agresivno kada je korona krenula i sa skoro devet milijardi evra pomogla privredu, mlade...

Prema njegovim rečima, uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost, prihodi su nam mnogo bolji i održavamo obećanje da teret krize preuzima država.

- Imamo dovoljno gasa za grejnu sezonu. Danas nam je cena struje skoro deset puta veća, ceo svet je u teškoj situaciji. Naredna godina će sigurno biti još teža, ali nama je budžet uravnotežen, vodimo računa o svakom dinaru – rekao je ministar.

On kaže da Srbija jutros ima na računu 303 milijarde dinara. 

- Sve svoje obaveze isplaćujemo na vreme, u dan, u dinar. Sva obećanja koje smo dali, mi smo ispunili. Nemate negativne stope rast u našoj ekonomija, a neke velike ekonomije, kao što je britanska su u recesiji. Nije jednostavno, borba je svaki dan, ali smo mi uprkos svim izazovima napunili svoja gasna skladišta. Nama je skladište u Banatskom dvoru puno gasa, i imamo tri skladišta koja smo iznajmili u Mađarskoj, koja su puna gasa. Mi imamo gas za zimu. Borimo se i da iskopamo što više uglja i da ugalj dođe sa strane iz uvoza, da bismo našim građanima obezbedili struju - rekao je ministar Mali. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV Pink

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike