Usporilo i u Srbiji: Rast BDP-a jedan odsto, pala proizvodnja

30.11.2022

11:18

0

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je jedan odsto, saopštila zvanična statistika

Usporilo i u Srbiji: Rast BDP-a jedan odsto, pala proizvodnja
Ilustracija - Copyright Pixabay/ colours4you

Recesija u Evropi je počela da pogađa i preduzeća u Srbiji, privredni rast je usporio u trećem kvartalu ove godine i u odnosu na onaj od pre 12 meseci veći je samo jedan odsto.

U odnosu na prethodni kvartal rast BDP-a je bio 0,7 odsto, kad se izuzme uticaj sezone, kažu najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 5,1 odsto.

U sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti raste je bio 8,5 odsto a u i sektoru informisanja i komunikacija  8,1 odsto.

Međutim, značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u dva veoma važna sektora – u građevinarstva čak 12,4 odsto i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 7,7 odsto.

Pad je zabeležen i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite - 3,6 odsto.

Posmatrano po upotrebi BDP-a, u trećem kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 3,1 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 2,2 odsto, izvoza robe i usluga, 14,9 odsto i uvoza robe i usluga, 7,8 odsto.

Veći promet na malo

Promet robe u trgovini na malo u oktobru je bio veći u odnosu na prethodni mesec za 23,8 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za pet odsto. Ukoliko se uporede prvih deset meseci 2022. godine sa istim periodom 2021. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 22,9 odsto, a u stalnim cenama za 7,1 odsto, navedeno je u saopštenju.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, 4,5 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva, 2,2 odsto.

Industrijska proizvodnja pala

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru 2022. manja 0,1 odsto u odnosu na isti mesec 2021. a u odnosu na prosek 2021. godine industrijska proizvodnja u oktobru ove godine veća je 6,6 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar–oktobar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, veća je za 1,7 odsto.

Posmatrano po sektorima, međugodišnja oktobarska proizvodnja u prerađivačkoj industriji manja je dva odsto, a u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad je 1,2 odsto.

U sektoru Rudarstva industrijska proizvodnja je u oktobru ove godine u odnosu na isti mesec 2021. godine veća 18,4 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u oktobru 2022. godine, u odnosu na oktobar 2021. godine smanjen je u 17 oblasti, koje čine 68 odsto u strukturi industrijske proizvodnje, a povećan u 12 oblasti koje čine 32 odsto ukupne industrijske proizvodnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike