Mnogo diplomaca, malo poslova za početnike

30.11.2022

10:15

0

Ove godine znatno je manje oglasa za prvi posao i prakse nego diplomiranih studenata, kaže „Infostud“

Mnogo diplomaca, malo poslova za početnike
Ilustarcija - Copyright Profimedia

U Srbiji ima znatno manje oglasa za prvi posao i radnu praksu nego što ima svršenih studenata u državi, objavio je danas „Infostud“.

Od januara do oktobra na sajtu Startuj.com, koji je deo „Infostuda“, objavljeno je 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, upisalo 243.730 studenata.

Oglasa za prvi posao na ovom sajtu ukupno je postavljeno 18.183, a samo tokom 2021. diplomiralo je više od 39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.

Pored toga, kako je objavljeno, postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima.

Tako Beograd ima najveći broj oglasa mesečno, preko 1.000 za prve poslove i oko 90 odsto konkursa mesečno za prakse.

Kod Nemaca mali rast nezaposlenosti

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj ponovo je u porastu tokom novembra, mada je sveukupno stanje na tržištu rada stabilno. U saopštenju Savezne kancelarije za rad navodi se da je broj ljudi koji je ostao bez posla porastao za 17.000 na 2,5 miliona, što je mnogo više od predviđanja analitičara. Stopa nezaposlenosti je 5,6 odsto.

Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad sa oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12 oglasa za prakse na mesečnom nivou, zatim slede Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade.

Podaci o upisu po gradovima pokazuju da je najviše studenata upisano na Univerzitetu u Beogradu, potom Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike