Trećina preduzetničkih firmi je u vlasništvu žena

28.11.2022

12:57

0

Ministarstvo privrede radiće na poboljšanju položaja preduzetnica

Trećina preduzetničkih firmi je u vlasništvu žena
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena, a 87 odsto njih je zadovoljno što je ušlo u biznis, izjavila je danas direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

Ona je na otvaranju konferencije "Žensko preduzetništvo - razvojne šanse Srbije" istakla da trećina ovih preduzetnica misli da su neravnopravni uslovi za preduzetništvo žena i muškaraca, da će se raditi na popravljanju te situacije, tako da se više ne govori o ženskom i muškom nego samo o preduzetništvu.

"Žene su zakon"

Navela je da se svakog 19. novembra obeležava Međunarodni dan žena preduzetnica i da se i današnja konferencija organizuje tim povodom, ali da će ove godine čitav mesec biti posvećen ženskom preduzetništvu.

- Tako će sutra, ovde u Privrednoj komori, biti otvoren dvodnevni bazar žena preduzetnica. Završni događaj biće 20. decembra kada ćemo organizovati okrugli sto na temu razvoja i unapređenja ženskog preduzetništva u Srbiji - rekla je Simanić.

Istakla je da će i Ministarstvo privrede raditi na poboljšanju položaja preduzetnica i da je za narednu godinu najavilo još jaču podršku preduzetnicama pod nazivom "Žene su zakon".

- Radićemo i na tome da se izjednače prava preduzetnica i ostalih žena kada je reč o porodiljskom odsustvu - naglasila je Simanić.

Kako bi se što više našla ženama preduzetnicama, Privredna komora je pre četiri godine formirala Sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja veliki broj žena i za koje se organizuju razne besplatne aktivnosti radi podrške njihovim poslovima.

Učenje kroz edukaciju

- Pomažemo im da izađu na strana tržišta, na sajmove, organizujemo za njih sastanke, a u narednom periodu ćemo posebno raditi na edukacijama i digitalizaciji poslovnih procesa, kao neophodnosti sadašnjeg trenutka - rekla je Branislava Simanić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je naveo da bankarski sektor raznim linijama podržava žensko preduzetništvo i da one same kažu da im je ključna pomoć mentorstvo i obuka.

- Žene vole da uče i nije im problem da kažu da nešto ne znaju i da se kroz edukacije obuče - rekao je Vasić.

Istakao je da je primetan rast kredita ženama, kao i da one uredno servisiraju svoje obaveze.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike